Click pentru a te abona

Întrevederea reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților cu delegația Asociației foștilor deputați din Bundenstag și din Parlamentul European

1 Shares

Din delegația Asociației foștilor deputați și europarlamentari  din Germania au făcut parte:  Fromme Jochen-Konrad, Fromme Martina – însoțitor, Dr. Niehuis Edith, președintele VeMdB, fost secretar de stat, Niehuis Gerhard, Bierling Hans-Dirk, Bierling Nadja, Dr. Linde Jürgen, Linde Eva, Pawelski Rita, director executiv al VeMdB,  Schewe-Gerigk Irmingard,  Gerigk Peter, Dr. Schwall-Düren Angelica, fost ministru, Wieland Wolfgang, fost senator, fost primar,  Wieland Sabine,  Prof. Dr. Pinger Winfried, Recker-Pinger Renate, Pretzlaff Marlies,  Wenke Sigrid, Dr. Friedrich Gerhard, Droste Cornelia,Dzembritzki Detlef, fost primar de district, Dzembritzki Katrin, Hornung Siegfried, Dr. Altmann Elisabeth, Krüger-Leißner Angelika, Thurow Simone, angajată a VeMdB,  Hans-Jürgen Keilholz, din partea Ambasadei Germaniei iar dialogul cu membrii Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților s-a axat pe relațiile bilaterale dintre cele două state. Amănunte despre această importantă întrevedere ne-a oferit deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al comisiei

“Pe agenda discuțiilor au fost teme de actualitate privind afacerile europene, viitorul Uniunii Europene, pregătirea Președinției României la Consiliul UE, cadrul financiar multiannual post 2020, aderarea României la Schengen, politica europeană de migrație, extinderea Uniunii Europene a declarat Mirela Furtună.

“Cooperarea în domeniul diplomației parlamentare s-a intensificat de-a lungul timpului, aducând beneficii importante relațiilor bilaterale, de aceea considerăm că trebuie susținută. Este cunoscut faptul că țările noastre sunt profund legate prin multiplele conexiuni interumane istorice și prin comunitățile prezente în ambele state și că Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor pe piața românească, iar balanța comercială este echilibrată  în timp ce percepția generală a  relației dintre România și Germania sunt văzute favorabil de majoritatea vastă a românilor.

În anul 2019 România va exercita, pentru prima dată de la aderarea în UE, Președinția Consiliului, fapt care în mod natural va determina o intensificare a cooperării bilaterale cu toate Statele Membre și îndeosebi cu Germania. Acesta este un bun prilej de a reafirma legătura specială care ne unește, precum și o manieră foarte concretă de a utiliza experiența germană.

Am reiterat faptul că România dorește să dezvolte nu doar relația bilaterală la nivel federal, ci și raporturile cu toate landurile germane. Avem în prezent comisii mixte de cooperare cu landurile Bavaria și Baden-Württemberg iar guvernul poartă discuții pentru înființarea unei comisii mixte și cu landul Hessa.

Deasemenea, relațiile noastre excelente se bazează, dincolo de dialogul politic, pe strânse legături interpersonale, atât din perspectiva etnicilor germani din România, cât și prin contribuția originarilor germani din România stabiliți în Germania. Aceștia reprezintă punți importante de legătură între România şi Germania. În ultimii ani, Germania a devenit casă pentru numeroși cetățeni români, iar această realitate socială dă substanță relațiilor noastre bilaterale.

Procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE se desfăşoară într-un ritm susţinut, progresele înregistrate confirmând stadiul avansat de pregătire, atât pe componenta politică legată de elaborarea Programului de lucru al Preşedinţiei, cât şi pe componenta logistică, în vederea exercitării cu eficienţă şi profesionalism a acestui mandat.

Cei patru piloni principali de acţiune vor viza (a) asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, inovare, digitalizare și conectivitate; (b) menținerea unei Europe sigure; (c) consolidarea rolului global al UE și (d) promovarea valorilor comune, cu accent pe dimensiunea socială.

De asemenea, România va pune accent egal pe cele două regiuni învecinate: Balcanii de Vest și vecinătatea estică. Ne vom implica activ în avansarea procesului de integrare europeană a regiunii Balcanilor de Vest, având în vedere atât dinamica pozitivă din regiune, cât și noul impuls oferit de Comisie și SEAE. Fiind un interes comun, articularea eforturilor noastre va potența, în mod sigur, perspectivele promițătoare ale acestei problematici strategice pentru viitorul Europei.

Repet, relația România-Germania, deși nu se întemeiază pe un Parteneriat Strategic, este una dintre cele mai dinamice și complexe relații ale României cu un stat membru al Uniunii Europene. Germania reprezintă primul partener comercial al României și al treilea mare investitor pe piața românească (după Olanda și Austria). Minoritatea germană din România (cca. 40.000 de cetățeni români de etnie germană) și comunitatea de români din Germania (peste 800.000 de români) sunt factori sociali puternici care pun în mișcare cooperarea româno-germană iar dialogul nostru a fost deosebit de interesant cu o problematică de actualitate care ne preocupă pe toți” a încheiat deputatul Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com