Click pentru a te abona

Comisia pentru politică externă în dialog cu Grupul de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

1 Shares

Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților a avut o întrevedere, marți, 29 mai 2018, cu membrii delegaţiei Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, condusă de domnul Bob Blackman, preşedintele Grupului, în cadrul vizitei oficiale pe care Grupul parlamentar britanic o realizează la Bucureşti, la invitaţia Parlamentului României, în perioada 28 mai – 1 iunie 2018.
Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei bilaterale şi la contextul european şi internaţional al acestor relaţii, fiind reafirmat interesul pentru intensificarea cooperării interparlamentare.
“In cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte referitoare la comunitatea românească care este în general bine integrată în societatea britanică, cu calificări profesionale înalte, ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieței muncii din UK (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, ingineri, tehnicieni), dar și în domenii care nu reprezintă interes pentru britanici, dar care sunt indispensabile economiei și societății britanice (agricultură, construcții, îngrijirea persoanelor în vârstă). În învățământul universitar britanic studiază în prezent aproximativ 10.000 de tineri români, la nivelul studiilor de licență, master și doctorat” ne-a declarat deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.

“S-a reiterat  rolul diplomaţiei parlamentare și al Grupurilor parlamentare de prietenie în dezvoltarea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre România şi Marea Britanie și necesitatea continuăriii cooperării între statele aliate pentru consolidarea NATO, prilej cu care s-a subliniat faptul că alocarea de resurse  pentru înzestrarea armatei constituie o prioritate pentru țara noastră în condițiile în care provocările actuale de securitate la nivel international se înscriu pe niște coordonate deosebite, speciale.

Deasemenea, s-a discutat despre importanța parteneriatului strategic bilateral în domenii precum sănătatea, apărarea, securitatea, dezvoltarea relațiilor economice. UK este adepta unei “politici externe active şi globale”, bazate pe îndelungate tradiţii diplomatice şi militare, precum şi pe ascendentul conferit de rolul crucial jucat în cele două războaie mondiale, de statutul de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de influența politică asupra fostelor colonii britanice, precum şi de importanţa economiei britanice în plan mondial.

Domeniile de interes pentru Marea Britanie în cadrul Uniunii Europene continuă să fie: creșterea economică, competitivitatea (prin promovarea pieţei unice, mai ales pe componenta serviciilor şi dezvoltarea legăturilor comerciale cu statele terțe) și reformarea UE.

Parlamentarii britanici au subliniat importanţa României ca stat aliat, și au apreciat odată în plus oportunitatea continuării cooperării în domenii precum securitatea, asigurarea schimbului de informații, combaterea terorismului și a atacurilor cibernetice. Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie britanic, domnul Bob Blackman, a confirmat faptul că în Marea Britanie comunitatea românească este una foarte importantă, că majoritatea românilor sunt bine pregătiți pentru sectoarele de activitate în cadrul cărora își aduc contribuția la creșterea și dezvoltarea mediului economic britanic.

Referitor la cooperarea dintre Marea Britanie – Uniunea Europeană, domnul Bob Blackman a precizat faptul că procesul de retragere al Marii Britanii din UE trebuie privit din perspectiva câștig-câștig (win-win) şi că negocierile trebuie să continue în această direcţie.
Nu în ultimul rând s-a discutat despre împortanța dialogului privind Brexit-ul în condițiile în care România va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

În acest sens ne-am exprimat speranța că din negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor rezulta soluții echilibrate, benefice pentru toate părțile implicate și i-am asigurat de faptul că România –și va îndeplini toate sarcinile asumate cu profesionalism și bună credință” a declarat social democratul Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com