Click pentru a te abona

Internship, oportunitate pentru tineri și pentru firme: înveți, te pregătești și ești plătit. Simplificarea intrării pe piața muncii a tinerilor

12 Shares

Legea Internshipului a fost votată  în Camera Deputaților cu 273 de voturi pentru și introduce  în domeniul raporturilor de muncă Contractul de internship (stagiu de practică). Despre oportunitățile pe care le oferă această lege ne-a vorbit deputatul Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

„Legea oferă posibilitatea persoanelor fizice care urmează niște cursuri de formare profesională să poată lucra la o firmă sau la o instituție/autoritate publică în schimbul unei indemnizații lunare de internship de cel puțin 50% din salariul minim pe economie, proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată. Vreau să precizez faptul că pot beneficia de această oportunitate chiar și tinerii de 15-16 ani cu acordul părinților sau a reprezentanților legali.

Legea definește programul de internship ca fiind „activitatea specifică desfășurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice, îmbunătățirea aptitudinilor practice și/sau dobândirea de noi abilități sau competențe”.

Această lege are drept scop simplificarea intrării pe piața muncii a tinerilor. În programul de internship, aceștia ar dobândi nu doar cunoștințe teoretice și practice, experiență profesională, dar ar fi inclusiv plătiți pentru asta astfel încât consider că există un beneficiu serios de ambele părți pentru că internul va avea dreptul să-și desfășoare activitățile convenite, să fie îndrumat și ajutat, să beneficieze de materiale și de informații care să-l ajute în pregătirea teoretică și practică și toate acestea în timp poate câștiga în mod legal un salariu.

În perioada de internship, tânărul va trebui să-și îndeplinească obligațiile stipulate în contract și să lucreze maximum 40 de ore pe săptămână, nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Acesta va fi atent supravegheat și îndrumat de către o persoană desemnată de conducerea firmei sau a instituției respective.

Cred că mai este important de precizat faptul că un astfel de contract se poate încheia  pe o perioadă de maximum 720 de ore, șase luni consecutive și nu se va putea prelungi ulterior. Concret, dacă un tânăr angrenat într-un astfel de program va lucra șase ore pe zi, el va putea active cel mult 120 de zile lucrătoare, deci maximum șase luni. Deasemenea, trebuie să amintesc faptul că perioada de internship va fi considerată vechime în muncă, așadar și în specialitate, acolo unde este cazul.

Dacă angajatorul va dori să lucreze în continuare cu tânărul care a dorit să învețe și să muncească în același timp, acesta va trebui să-i facă un contract de muncă. Iar dacă încheie cu acesta un contract în următoarele 60 de zile de la momentul când a expirat contractul de internship, firma va putea cere de la stat o primă de cca. 1000 de euro pentru internul angajat” a conchis deputatul Radu Anișoara.

12 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com