Click pentru a te abona

Înițiativă legislativă privind creşterea salariului minim brut pe ţară pentru angajaţii din sectorul construcţiilor navale

292 Shares

Am depus spre dezbatere și adoptare în plenul Parlamentului României inițiativa legislativă referitoare la creşterea salariului minim brut pe ţară (garantat în plată) pentru angajaţii din sectorul construcţiilor navale.

Așadar, am propus prin acest proiect de lege ca salariul minim brut să fie și în sectorul construcțiilor de nave de 3.000 lei (asemenea celui din construcții) iar lucrătorii din acest sector extrem de dur de activitate să beneficieze de scutiri la plata impozitelor către stat, după cum urmează :

*Impozitul pe venit la salariul brut de 3000 lei să se reducă de la 10% la 0%*Contribuția pentru pensii la același salariu să scadă  de la 25% la 1,25%*Contribuția pentru sănătate pentru 3000 lei brut, să se reducă de la 10% la 0%

Reducerea acestor impozite la salariul minim brut de 3000 de lei înseamnă un câștig pentru salariat (venitul net) de aproximativ 600 lei. Proiectul de lege prevede și pentru angajator – reducerea contribuției pentru muncă, de la 2,25% la 0,337 %.

Toate aceste faciltății propuse prin proiectul de lege au drept scop reducerea dificultăților legate de asigurarea forței de muncă specializată în contextul concurenței neloiale de pe piața muncii.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.114/2018, salariul de bază minim brut/ţară (garantat în plată) în sectorul construcţiilor a fost majorat, motivat de faptul că în ultimii ani sectorul construcțiilor s-a confruntat cu dificultăți legate de asigurarea cu forță de muncă specializată și de concurența neloială.

Din păcate, sectorul construcţiilor de nave şi structuri plutitoare, prevăzut la codul CAEN 3011, nu a fost inclus în ordonanţa mai sus menţionată deși vorbim despre un sector de activitate care aduce cca. 0,4% din PIB într-o perioadă normală, dar care, cu toate dificultățile nu și-a oprit activitatea nici în starea de alertă prelungită pe care o traversăm cu toții, când, în aceste unități de producție s-au luat măsuri cu totul și cu totul speciale, s-a asigurat material dezinfectant, măști de protecție și un anumit orar de lucru pe secții. Trebuie să spunem, de asemenea faptul că sectorul construcțiilor de nave se confruntă cu dificultăţi legate de asigurarea cu forţă de muncă specializată şi de o concurenţă neloială.

Raportat la impactul asupra bugetului de stat, acesta nu ar fi semnificativ, deoarece în 2018 erau angajaţi în domeniu 32.203 persoane dar această inițiativă legislativă ar avea un efect pozitiv,  asemănător celei din sectorul de construcţii civile, unde după mărirea salariului minim brut s-a constatat o creştere a calităţii construcţiilor şi, mai mult decât atât s-a observat că mulți dintre constructorii noștri cu înaltă calificare au început să se întoarcă acasă pentru că venitul încurajează acest fapt.

Mulțumesc tuturor colegilor din PSD care au semnat proiectul de lege alături de mine și, colegilor deputați de la Minorități (reprezentatul minoritatii turce, deputat Ibram Iusein, minoritatea rușilor lipoveni, deputat Ampleev Adrian și minoritatea ucraineană, deputat Nicolae Miroslav Petretchi) care au înțeles că este vital pentru zona noastră, să susținem industria navală care asigură echilibrul economic și social al regiunii.

Deputat PSD Simion Lucian Eduard

Vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com