Click pentru a te abona

Încep lucrările pentru consolidarea și modernizarea Portului/falezei Tulcea. Acum s-a aprobat și finanțarea pentru Portul Industrial și pentru cel Comercial

633 Shares

autor Geta Negrișanu

După cum bine știți, proiectul pentru consolidarea și modernizarea falezei și a portului Tulcea sunt deja într-o fază avansată (licitație lucrări) astfel încât, în scurt timp vor începe lucrările propriuzise. Vineri, 7 Decembrie 2019, Ministerul Transporturilor a emis o HG prin care s-a aprobat indicatorii tehnico – economici privind reabilitarea Portului Comercial și a celui Industrial din municipiul Tulcea.

Prin realizarea lucrărilor se vor crea premisele pentru atragerea de investiţii private în Portul Tulcea şi creşterea traficului de mărfuri derulat prin port. Operarea navelor se va face în condiţii de siguranţă şi eficienţă”,se arată nota de fundamentare.

„Proiectul pentru reabilitarea falezei va duce la o creștere a suprafeței acesteia, în condițiile în care cheul va fi unul vertical,  pe o suprafată de 90%. Noul front proiectat al portului este constituit din șase tronsoane: zona cuprinsă între limita amonte a portului și Gara Feroviară, destinată operării de mărfuri generale, unde acostarea navelor se efectuează direct la cheu vertical, zona cuprinsă între Gara Feroviară și Căpitănia Portului, destinată acostării directe la cheu vertical pentru nave de croazieră și ambarcațiuni, zona Căpităniei Portului, cu acostare directă la cheu vertical, zona cuprinsă între Parc și Hotel Delta, pentru acostare ambarcațiuni mici (zona golf cu pontoane), o a doua zonă pentru acostare nave de croazieră și ambarcațiuni, cu acostare directă la cheu vertical, și o zonă de acostare la pontoane pentru ambarcațiuni mici, la Tulco” spunea pe 12 Octombrie 2019, președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.

Prin Hotărârea de Guvern emisă pe 5 Noiembrie 2019, lucrurile merg mai departe urmând a se realiza lucrări de consolidare și modernizare și în zona industrial a Portului Tulcea, după cum urmează:

Pentru Portul Industrial Tulcea: reabilitarea danei maritime existente; prelungirea danei maritime spre aval cu 100 m, în dreptul danei fluviale existente; realizarea unui teritoriu portuar nou de circa 4.000 mp (100 m x 40 m) în spatele prelungirii danei maritime; realizarea infrastructurii căii de rulare cu ecartament de 10,875 m pentru macaralele portic de 16tx32m sau alte echipamente de cheu; relocarea şi reabilitarea reţelei de alimentare cu energie electrică; realizarea lucrărilor (tablouri electrice şi hidranţi de cheu) pentru deservirea navelor acostate; realizarea unei reţele de colectare a apelor menajere cu staţie de epurare; reţea de canalizare pluvială; montare hidranţi pentru alimentarea cu apă a navelor; realizarea dragajelor în zonele colmatate.

Pentru Portul comercial, au rezultat ca lucrări necesare: realizarea de cheuri verticale; realizarea unei file de rulare macarale portuare; reabilitarea şi reconfigurarea reţelei de alimentare cu energie electrică şi prevederea de tablouri electrice pentru alimentare nave; montarea la dane a unor hidranţi pentru alimentarea cu apă a navelor; realizarea canalizării pluviale magistrale; reabilitarea drumului de acces auto în port; realizarea dragajelor în faţa cheului.

Portul Tulcea este unul dintre principalele porturi de pe sectorul maritim al Dunării şi este inclus în reţeaua de transport de interes european (TEN-T). Portul Tulcea dispune de patru amplasamente aflate în administrarea APDM: portul industrial, portul comercial, dana AMIC balastieră şi portul Marina.

633 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com