Click pentru a te abona

Important: S-a schimbat vârsta de pensionare! Milioane de români sunt vizați de noile reguli privind pensionarea

320 Shares

Începând de sâmbătă, 11 aprilie, au intrat în vigoare noile reguli privind pensionarea  femeilor, după ce Legea nr. 93/2019, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354.

Conform actului normativ citat,  femeile vor putea opta să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Amănunte despre aceste schimbări deosebit de importante ne-a oferit deputatul social-democrat Radu Anișoara, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Parlamentul României:

Este important de știut faptul că femeile care vor dori să lucreze până la împlinirea vârstei de 65 de ani trebuie să depună o cerere, atenție, cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare şi a stagiului minim de cotizare.

Legea care-a intrat în vigoare începând cu data de 11 Mai a.c. prevede faptul că „la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.” Totodată, angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitate.

Reamintesc faptul că în Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este 63 de ani, dar acest lucru nu se aplică încă.

Anul acesta, 2019, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare, femeile se pot pensiona la vârsta de 61 de ani. După cum știți deja, pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. România s-a angajat ca până în 2023 să egalizeze, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta de pensionare la 65 de ani” a precizat deputatul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com