Click pentru a te abona

Ia românească este marca noastră identitară pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii UNESCO.

263 Shares

Inițiativa promovării la nivel mondial a iei românești, care devine obiect definitoriu în noaptea de Sânziene, aparține LaBlouseRoumaine eveniment organizat de Institutul Cultural Român. Se pare că totul a pornit de la pictura în ulei “La blouse Roumaine” a lui Henri Matisse care a inspirat una dintre cele mai valoroase colecții de toamnă Yves Saint Laurent. Didier Grumbach, Decanul Institutului de Modă de la Paris spunea că Yves Saint Laurent s-a inspirat din ceea ce iubea mai mult și că modelele au purtat piese de inspirație folclorică.

Din România.
“O serie de evenimente marchează cu succes în toată țara și, iată, și în lume, una dintre cele mai frumoase și mai prețioase dintre tradițiile românești și piesa de vestimentație fără vârstă, Ia românească, dorită în egală măsură de români și de străinii fascinați de pânza fină, moale și răcoroasă de in sau de borangic și de modelele lucrate-n culorile soarelui. Expoziții în muzeele de profil, expoziții neconvenționale organizate de societatea civilă sau de grupuri profesionale, legende povestite cu har de actori îndrăgiți, evocări și amintiri, concerte și suite de dans, horele celebre în care frumoasele Sânziene gătite cu cămășile lucrate de mâna lor se prind, pentru ca, în rotirea nebună să se prindă deopotrivă soarele și luna și puterea magiei să fie cu atâm mai mare sunt subiectele acestei zile.

Ca orice obiect țărănesc autentic, ia tradițională repetă toate elementele primordial ale. În cadrul Comisiei pentru relația cu UNESCO am pregătit dosarul pentru introducerea iei românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii” ne-a declarat deputatul Simion Lucian Eduard, membru al Comisiei.

Dacă din vremuri îndepărtate, ţărăncile au învățat să împletească firul de mătase al iilor cu dorurile şi cu gândurile, această piesă vestimentară avea să fie reînviată şi înnobilată la începutul anilor 1900, odată cu ‘tonul’ dat de Casa Regală a României, prin regina Maria, dar şi de Coroana de la Viena, prin împărăteasa Elisabeta (Sisi), fără a altera însă autenticitatea iei. Putem compara iile şi costumele ţărăncilor din Banat cu cele ale prinţesei Sisi sau cu nobleţea portului reginei Maria.

“Cronicile vremii spun că tonul modei îl dădea Casa Regală, cele două (regina Maria şi împărăteasa Sisi – n.r.) au promovat costumul tradiţional şi atunci şi ţărăncile au început să coase sau să-şi ţese costumele. Dar costumul popular bănăţean a ajuns la noi prin altă filieră (decât Casa Regală a României – n.r.), prin Casa de Austria, noi fiind atunci domeniu de Coroană, care a dat startul modei. Ţărăncile noastre şi-au păstrat portul tradiţional, nu au pierdut nimic din ceea ce era autentic, au rămas motivele, semnele, dar şi l-au înnobilat cu materiale fine şi le-au făcut mai fastuoase.

Obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, în speță, ia gătită cu cele mai frumoase cusături, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, toate ne îndeamnă să purtăm cu mândrie ia noastră care cu adevărat este o operă de artă populară creată prin contribuţia nenumăratelor generaţii de femei. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară despre care povestim cu bucurie și demnitate popoarelor lumii”a mai spus deputatul în timpul unor dezbateri pe tema dosarelor României aflate în lucru pentru UNESCO.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com