Click pentru a te abona

Guvernatorul ARBDD consideră un noroc faptul că pesta a ucis toți mistreții din deltă și speră că dacă apele vor crește, se vor împușca mai mulți șacali. Quod erat demonstrandum

250 Shares

*Mălin Mușatescu, Guvernator ARBDD: “Marele nostru noroc e că nu mai sunt mistreţi (în deltă). Pe cale naturală s-a rezolvat ceea ce noi doream să soluţionăm cu puşca”*au fost împușcați doar 53 de șacali. Restul, nu s-au lăsat vânați(!)* “dacă apele vor crește… şi numărul şacalilor din bătaia puştii va creşte”.Pesta Porcină Africană (PPA) a decimat efectivele de suine din județul Tulcea, declarat oficial cel mai afectat județ, unde s-au înregistrat 570 de focare de pestă porcină africană. Primele focare de PPA ar fi apărut apărut la începutul lunii iunie ale anului trecut (2018) în localităţile de pe braţul Chilia din Delta Dunării. Vinovați de genocidul care a urmat în lumea porcilor ar fi fost  mistreții fără frontiere care circulau în libertate deplină între Ucraina și România. Spun unii că ar cam fi fost forțați să treacă Dunărea în delta românească…cu virus cu tot.

Cum lucrurile se derulează la noi încet și foarte încet, în timp ce scandalul pestei porcine africane devenea exploziv, undeva, pe la începutul lunii august 2018, Comitetul pentru Situații de Urgență privind combaterea PPA  a emis o hotărâre conform căreia toți mistreții și prădătorii (inclusiv cei din ariile natural protejate-Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei), trebuie uciși (!)

Era 1 August, anul de grație 2018, când autoritățile Rezervației Biosferei Delta Dunării vorbeau despre existența unui număr important de animale care ar urma să fie ucise: 1300 de mistreți și 2400 de șacali.

Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Guvernatorul Mușatescu declara două luni mai târziu, în octombrie, că, de fapt, nu se știe exact câte animale vor găsi și că extracția lor va fi dificilă.

Scandalul pestei porcine africane se întindea ca o pecingine peste țară și în deltă încă se așteptau aprobări și rapoarte în timp ce noi ne întrebam dacă nu asta ar cam fi treaba ARBDD ?! Să monitorizeze tot ce mișcă în arealul deltaic și în felul acesta să aibă o situație cât de cât reală.

În tot acest timp localnicii ne transmiteau disperați că nu mai există mistreți în deltă, în schimb, șacalii s-au înmulțit  peste măsură și întră peste ei în gospodării. “Să veniți pe seară să vedeți cum se adună în haite. Sunt flămânzi și intră-n curtea din spate. Numai ochii se văd sticlind și scheunatul ăla care sperie copii. Nu mai știm ce să facem, ne-au promis toți că se rezolvă după ce ne-au omorât purceii din gospodărie și acum am devenit prizonierii șacalilor și nimeni nu face nimic” ne spunea disperat un localnic din Pardina.

În cursul lunii decembrie a anului trecut, ARBDD a emis autorizaţie de extracţie a pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali din şase zone de vânătoare din Deltă iar Direcţia Silvică, în parteneriat cu reprezentanţii ARBDD şi ai Ministerului de Interne, a început, efectiv,  la sfârșitul anului, acţiunile de extracţie integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Deltă.

Numai că, surpriză! Specialiștii au constatat că localnicii aveau dreptate când spuneau că numai exită (din toamnă) nici urmă de mistreț în deltă iar șacalii s-au înmulțit periculos de mult.

Guvernatorul Mușatescu a declarat ieri (3 ianuarie 2019) în spațiul public,  că: “În timpul acţiunii, nu s-au găsit aproape deloc urme de mistreţ, ceea ce înseamnă că populaţia de mistreţ s-a resimţit puternic în urma epidemiei de PPA. Marele nostru noroc e că nu mai sunt mistreţi. Este un noroc pentru că, pe cale naturală, s-a rezolvat ceea ce noi doream să soluţionăm cu puşca”.

Mușetescu s-a arătat mulțumit de rezultatele campaniei de extracție care s-a rezumat la împușcarea a 53 de șacali și și-a exprimat speranța că dacă apele vor crește… “şi numărul şacalilor din bătaia puştii va creşte”.

Quod erat demonstrandum. Ceea ce era de demonstrate s-a demonstrat. Avem specialiști iar lucrurile se derulează în cel mai convingător  și profesional mod cu putință.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

2 Raspunsuri la Guvernatorul ARBDD consideră un noroc faptul că pesta a ucis toți mistreții din deltă și speră că dacă apele vor crește, se vor împușca mai mulți șacali. Quod erat demonstrandum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com