Click pentru a te abona

Grupul multisectorial de lucru pentru egalitate de gen: se urmăreşte introducerea de noi tipuri de servicii, de relocare şi reconversie profesională

0 Shares

Grupului multisectorial de lucru pentru egalitate de gen s-a reunit pentru analiza obiectivelor propuse, monitorizarea implementării Convenţiei de la Istanbul, facilitarea realizării Obiectivului al cincilea al Agendei 2030 a ONU, de a asigura un dialog direct între reprezentanţii legislativului, executivului, ai instituţiei Avocatul Poporului, ai autorităţilor locale şi ai ONG-urilor din domeniu pentru eficientizarea acestui proces.

“La şedinţa Grupului de lucru a fost invitată doamna Graţiela Drăghici, Secretar de stat în cadrul ANES, pentru a face o scurtă prezentare a activităţii Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, precum şi demersurile iniţiate de Agenţie pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul şi stadiul de implementare al acesteia, la nivel national” a declarat deputatul social democrat Mirela Furtună, membru al Comisiei.

“Doamna Secretar de stat  Grațiela Drăghici a prezentat misiunea ANES-ului subliniind rolul de coordonator în asigurarea implementării celor 2 documente programatice esenţiale: Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) şi Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul).

Trebuie să subliniez faptul că au fost întreprinse măsuri pentru îmbunătăţirea şi consolidarea cadrului legislativ din domeniul egalităţii de şanse şi prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor, armonizarea acestuia cu normele internaţionale, a fost elaborat şi prezentat în faţa Comitetului CEDAW (ONU) Raportul comun al României privind implementarea Convenţiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor. Elementele de progres înregistrate în Raport, precum şi soluţiile propuse pe termen mediu şi lung, au fost apreciate de experţi. Campania “HeforShe” s-a bucurat de o largă recunoaştere, România devenind campioană prin modelele de bună practică promovate.

Reamintesc faptul că în cadrul acestei campanii, România şi-a asumat 3 obiective, şi anume:*crearea unei noi ocupaţii – expert în egalitate de şanse, instrument novator aflat la dispoziţia societăţii*lansarea unui sistem integrat de monitorizare şi raportare în scopul prevenirii tuturor formelor de violenţă domestic*lansarea de programe pentru implicarea fetelor şi băieţilor în viaţa socială, politică şi economică.

Astfel, se urmăreşte introducerea de noi tipuri de servicii, de relocare şi reconversie profesională. Pe lângă centrele pentru victime prevăzute prin Legea 217/2003, se doreşte crearea de 20 de locuinţe temporare protejate şi 10 centre de consiliere pentru agresori, în prezent existând doar 3 astfel de centre. Se urmăreşte, de asemenea, o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte managementul victimelor violului şi înfiinţarea a 8 centre de criză pentru viol, în interiorul spitalelor, la camerele de gardă.

În cursul dezbaterilor s-au făcut referiri în mai multe rânduri la decizia de cooperare agreată la nivelul Organizaţiilor de femei a partidelor parlamentare şi a înfiinţării unui grup de lucru pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, instrument extrem de util în promovarea cadrului legislativ şi în informarea populaţiei privind drepturile şi a măsurilor de protecţie existente.

De asemenea, a rezultat necesitatea realizării de formate de cooperare, de parteneriate, la nivel local, între parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai ONG-urilor din domeniu, care se pot constitui în factori de conştientizare a societăţii, de informare a populaţiei, de inventariere a cazurilor şi de monitorizare a implementării măsurilor legiferate. Trebuie identificate şi promovate modelele de bune practici existente, de la nivel local, la nivel naţional trebuie să identificăm cât mai curând posibil finanţarea pentru aceste proiecte, iar sprijinul autorităţilor locale este absolut obligatoriu”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com