Click pentru a te abona

Fundaţia Baylor Marea Neagră: Împreună Eliminăm Hepatita

0 Shares

*peste 65.000 de dobrogeni s-au testat gratuit la Baylor pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C, peste 4.500 dintre ei au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, ceea ce dovedește cât de mare este răspândirea acestor infecții.

 

În ultimii ani, auzim permanent voci cu autoritate din domeniul sănătății care menționează  veșnic-promisele „planuri de bătaie” în depistarea precoce și tratarea hepatitelor virale. Cu toate acestea, depistarea rămâne în mare măsură întâmplătoare, vaccinurile anti-hepatita B lipsesc de pe piață și tratamentul este oferit pe baza unor criterii foarte restrictive.

Pentru Fundaţia Baylor Marea Neagră, munca şi lupta împotriva hepatitelor virale B şi C sunt constante. În cei zece ani de la înfiinţarea Programului de Consiliere, Testare Voluntară şi Gratuită şi Îngrijire a Pacienţilor cu hepatite, Fundaţia Baylor a investit în această componentă a activităţii sale aproape 2 milioane USD. Suma reprezintă testarea gratuită, identificarea pacienţilor reactivi, diagnosticarea celor infectaţi cu virusurile hepatitice B şi C, dar şi îngrijirea lor.

În ultimii 10 ani, peste 65.000 de dobrogeni s-au testat gratuit la Baylor pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Peste 4.500 dintre ei au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, ceea ce dovedește cât de mare este răspândirea acestor infecții.

La Fundaţia Baylor, procesul de testare gratuită include şi o componentă de informare. Beneficiarii programului de Consiliere şi Testare Voluntară află cum se pot infecta cu HIV şi hepatitele virale B şi C, cum pot preveni îmbolnăvirea şi dacă s-au aflat în situaţii de risc.

Dar munca noastră nu se oprește la depistarea și confirmarea cazurilor de infecții, ci ne străduim să oferim și îngrijire acestor pacienți. Spre exemplu, anul trecut, 480 de pacienţi infectaţi au fost preluaţi în îngrijire de echipa Fundaţiei, iar anul acesta încă  316 persoane.

În 2017, serviciul nostru de testare a fost solicitat mai mult decât de obicei: echipa Baylor a testat gratuit peste 3.000 de persoane. Cele mai multe au solicitat analiza pentru hepatita C, neştiind altceva despre virus decât că a provocat moartea unei artiste intens mediatizate în ultimele luni.

Sistemul de stat beneficiază în mod direct de sprijinul pe care pacienții cu hepatite virale îl primesc la Baylor 

Baylor primeşte  lunar în îngrijire zeci de pacienți. Aproximativ jumătate dintre ei sunt diagnosticaţi cu boala cronică de ficat de mai mulţi ani. Cealaltă jumătate este reprezentată de cazurile noi, descoperite în cadrul programului propriu de testare gratuită.

„Pacienții adresează echipei noastre toate întrebările pentru care nu au primit răspunsul în sistemul public. Cel mai des, pacienții se întreabă de ce asigurarea de sănătate nu acoperă costul investigațiilor pentru diagnosticarea hepatitelor. Acest cost se ridică la 1.000 – 1.500 de lei , iar pentru unele persoane reprezintă un adevărat obstacol. De asemenea, pacienții îşi doresc să ştie de ce în Romania pot primi tratament fără interferon doar cei cu boala avansată de ficat, dar nu şi cei în stadii incipiente, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene și așa cum recomandă ghidurile internaționale pentru hepatită C.

O altă problemă dureroasă este cea legată de direcționarea pacienților din sistemul de stat, în sistemul privat cu plată. Astfel, le este luat dreptul la asistență medicală subvenționată de stat, chiar și pentru puținele servicii care sunt în prezent acoperite de asigurarea publică de sănătate.

Toate acestea sunt întrebări care arată că slăbiciunile sistemului de stat afectează pacienții și trebuie corijate de către cei răspunzători”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Pe de alta parte, medicii de familie sunt neputincioși în fața acestui fenomen. Ei nu pot prescrie analize gratuite pentru hepatită decât în cazul gravidelor și, deci, capacitatea lor de a face screening în rândul populației sau de a ajuta la diagnosticarea hepatitelor prin prescriere de analize gratuite, este sever limitată, depinzând exclusiv de interesul și bugetul pacientului.

„În Dobrogea, pacienţii din sistemul de stat sunt trimişi de către medicii lor de familie să se testeze la Baylor. Avem cereri foarte multe atât în Constanţa, cât şi în Tulcea. Din păcate, resursele financiare disponibile, dar şi timpul echipei Baylor, sunt limitate. Precizăm că acest program, ca de altfel întreaga activitate a Fundaţiei Baylor Marea Neagră, sunt susținute din fonduri proprii, din donații şi din sumele colectate din redirecţionarea impozitului pe venit şi pe profit. Fundaţia Baylor nu este susținută cu nicio sumă de bani din sistemul de stat”, a mai precizat Ana-Maria Schweitzer.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com