Click pentru a te abona

Forumul Regional privind „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”.Declarația Comună de la București

La inițiativa premierului Viorica Dăncilă, președintele PSD, marți 8 octombrie 2019, a avut loc primul Forum Regional organizat de PSD pe tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, forum consacrat evoluțiilor procesului de integrare europeană a statelor din această regiune. Forumul Regional reprezintă o inițiativă de relații internaționale, lansată de PSD, care va organiza întâlniri în fiecare an cu partidele din regiune, pe subiecte convenite în comun.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat situația actuală a procesului de lărgire a Uniunii, recomandările și bunele practici bazate pe experiența Greciei, României, Bulgariei și Ungariei în procesul de integrare dar și de apartenență la Uniunea Europeană.  Cu ocazia forumului s-au semnat Declarația Comună de la București și Acordul de Cooperare între PSD și partidele participante.

La eveniment au participat totodată Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, precum și reprezentanți din conducerea partidelor de centru-stânga din Balcanii de Vest, din Grecia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Premierul Viorica Dăncilă, președintele PSD, a declarat că România și PSD vor fi avocați permanenți și implicați pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest – cât și spre alte țări, precum Republica Moldova și Georgia.

Președintele Socialiștilor Europeni Serghei Stanișev consideră că este vital ca procesul de extindere în Balcanii de Vest să fie păstrat.

Radmila Šekerinska, președintele adjunct al Uniunii Social-Democrate a  Macedoniei, viceprim-ministru și ministrul Apărării, consideră că istoria a arătat că socialiștii sunt buni în a scrie istoria și paginile bune de istorie.

Milutin Simović, membru al președinției Partidului Democratic al Socialiștilor din Muntenegru, viceprim-ministru pentru Politica Economică și Sistem Financiar și Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, consideră că experiența României este extrem de valoroasă iar

Davor Bernardić, președintele Partidului Social Democrat din Croația, a ținut să mulțumească organizatorilor că păstrează social-democrația din România în viață.

Este un moment semnificativ pentru mișcarea de centru-stânga din regiunea Balcanilor iar prin declarația comună semnată astăzi la București, PSD și România și partidele de centru-stânga din Croația, Grecia, Bulgaria și Ungaria se angajează să susțină și mai puternic țările din Balcanii de Vest, o susținere importantă pe drumul european care va fi din ce în ce mai evidentă în discuțiile avute la Bruxelles, dar și prin cooperarea pe care o vom avea în perioada următoare.

Deputat Mirela Furtună

Vicepreședinte PSD, Comisia pentru politică externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.