Click pentru a te abona

Final de sesiune parlamentară cu adoptarea unor legi importante pentru români

14 Shares

Ziua de 19 Decembrie a fost o zi importantă pentru mine în Parlamentul României, pentru ca am dat un vot benefic pentru români, alături de colegii mei deputaţi din PSD. Patru dintre legile votate au impact pozitiv asupra celor peste 5 milioane de pensionari şi peste 4 milioane de români cu credite la instituţii bancare şi nebancare.

Aşadar, ce am votat :

1. Legea pensiilor – punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, am pornit de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020 va fi 1.775 de lei. În anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.

Cele 3 legi pentru reglementarea creditelor, dobânzilor şi leasingului:

1. Firmele care recuperează datorii de la români nu vor putea cere de la datornici mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărarea creanţei.

“Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanţa de la cedent. Dispoziţiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei”, prevede actul normativ.

Prevederile se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare.

“Societăţi comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanţelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanţă, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a legii.

2. Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii.

Ordonanţa 51/ 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing se modifică astfel: în situaţia în care locatarul/utilizatorul este consumator, NU SE APLICÄ‚ articolul care prevede că “contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.

3. Plafonarea dobânzilor

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăşi cu 3% dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare.

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăşi 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15000 RON şi, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15000 RON; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar.

Prevederile se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării legii în vigoare, pentru care este îndeplinită condiţia privind impreviziunea, mai prevede proiectul.

Anişoara Radu, deputat PSD

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com