Click pentru a trimite e-mail

Fiica lui Mihail Moruzov, “părintele” Serviciilor Secrete, în mijlocul unui scandal de retrocedare

0 Shares

Aurora Florina Moruzov, singurul moştenitor în viaţă al lui Mihail Moruzov aflată ea însăși la o vârstă venerabilă( 89 de ani), ne mărturisea în urmă cu câțiva ani că, deşi deţine documente autentice pentru cele mai multe proprietăţi ale tatălui său, nu a reușit să redobândească niciodată averea respectivă. Ba chiar a fost târâtă ani de zile prin tot felul de birouri pentru a da cu subsemnatul pentru cee ace nu avea.

Untitled-2

„Am reuşit să dovedesc în instanţă nevinovăţia tatălui meu. M-am luptat mai bine de douăzeci de ani pentru a demonstra că tata nu a fost vinovat și că, dimpotrivă, el a fost un erou. În privinţa proprietăţilor, instanța căreia m-am adresat în mai multe rânduri, susţine că nu are ce să retrocedeze, pentru că nu există documente care să ateste faptul că anumite imobile sau alte bunuri ar fi fost confiscate”. Aurora Moruzov a fost protejată de tatăl său ( divorțat la vârsta de 7 ani a copilei de soția sa, Maria Anton Văraru, dar le-a asigurat existența) astfel încât singurul moștenitor legal al Marelui Anonim nu a ştiut cine a fost tatăl decât după moartea acestuia. Aurora Moruzov locuieşte singură într-un apartament din București, păstrează cu sfințenie în minte imaginea care a făcut istorie a celui care, în 1924, a înfiinţat primul serviciu secret al României şi care i-a fost tată.

Moruzov

În toamna anului trecut, printr-un dosar  înregistrat la Secția a doua civilă de contencios administrative și fiscal al Curții de Apel Constanța, în care Aurora Florina Moruzov avea calitatea de intimat-reclamant, statul ataca decizia Tribunalului Tulcea care obliga Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, să emită titlul de despăgubire pentru un imobil situat în Tulcea, pe strada Miron Costin, la numărul 30.

In aceste zile, ANRP se pregătește să depună la Parchetul instanţei supreme o plângere penală împotriva a patru judecători care ar fi dispus ilegal acordarea unor despăgubiri fiicei fostului şef al Serviciilor Secrete Mihail Moruzow, prejudiciind statul cu 1,2 milioane lei (conform Mediafax)

Plângerea ar fi în dreptată împotriva judecătoarei Simona Gheorghe de la Tribunalul Tulcea, precum şi împotriva judecătorilor Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore şi Roxana Nicoleta Bacu de la Curtea de Apel Constanţa şi este adresată procurorului general Tiberiu Niţu.

Conform documentului citat, cei patru magistraţi ar fi săvârşit fapte ilegale şi abuzuri în procedura de acordare a unor despăgubiri în beneficiul Aurorei Florind Moruzow, fiica fostului şef al Serviciului Secret de Informaţii, Mihail Moruzov.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) reclamă că asupra membrilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) însărcinaţi să rezolve acest dosar au fost făcute “presiuni”, prin amenzi dispuse de Tribunalul Tulcea, în baza unor decizii ale instanţei care încălcau legile în vigoare în materie de despăgubiri. Judecătorii ar fi dispus astfel acordarea unor despăgubiri ilegale, care ar duce la prejudicierea statului cu aproximativ 1,2 milioane de lei.

Plângerea adresată procurorului general vine ca urmare a acestor presupuse ilegalităţi, în urma unor decizii definitive ale instanţei, considerate abuzive.

Conform acestei plângeri, înaintate Parchetului instanţei supreme de către conducerea ANRP, în septembrie 2009 Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a primit un dosar de despăgubire, emis de Primăria Tulcea, prin care aceasta (Primăria Tulcea) a propus acordarea de măsuri reparatorii pentru un imobiil şi un teren în suprafaţă de un hectar în favoarea Aurorei Moruzow. Conform legii în vigoare, la acea dată, în iulie 2011, un evaluator privat, S.C. Natworld SRL, a transmis către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) un raport prin care imobilul a fost evaluat la suma de 3.445.804 de lei. Raportul nu a fost aprobat niciodată de CCSD și, conform unor surse judiciare, avocatul Fiicei lui Moruzov este Teodor Borisov, fost preşedinte al Tribunalului Tulcea și avocatul primarului de Tulcea, Hogea Constantin, aflat în aceste zile sub control judiciar după ce a fost arestat pentru luare de mită.

ANRP şi CNCI au pierdut procesul şi în recurs, iar Aurora Moruzow a solicitat în instanţă aplicarea unor penalităţi de 1000 lei pe zi de întârziere atât preşedintelui CNCI, cât şi preşedintelui ANRP.

In aceste condiții ANRP a decis emiterea unei Decizii de compensare pentru Aurora Moruzow, în valoare de 2.233.850 de lei, sumă stabilită prin aplicarea unei grile notariale stabilite în noua lege privind despăgubirile. Legea prevedea însă ca astfel de despăgubiri să intre în plată abia din 2017 în cazuri precum cele ale Aurorei Moruzow. Mai mult, ulterior, Tribunalul Tulcea a dispus amendarea preşedintelui Comisiei cu câte 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în executarea deciziilor instanţei, fapte catalogate de cei care au depus plângerea ca fiind modalităţi de “presiune”. În plus, s-a stabilit de către Tribunal şi penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere.

“Dată fiind insistenţa doamnei judecător Simona Gheorghe în a aprecia că dosarul de despăgubiri al doamnei Moruzow a fost aprobat de C.C.S.D. şi că C.N.C.I. trebuie să emită titlu de despăgubire, s-a creat premisa prejudicierii statului cu suma de 1.211.954 lei, reprezentând diferenţa dintre suma stabilită prin raportul de evaluare (neaprobat de C.C.S.D.) şi suma stabilită prin aplicarea grilei notariale, conform Legii nr. 165/2013”, se precizează în plângerea înaintată Procurorului General al României, Tiberiu Nițu.

Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete române, a deţinut în judeţul Tulcea o avere fabuloasă, pe care a pierdut-o după ce a fost arestat de Ion Antonescu. Celebrul spion, cunoscut sub numele de „Marele Anonim“, stăpânea zeci de imobile şi suprafeţe întinse de teren. După şapte decenii de la execuția lui Moruzov de către legionari, la Tulcea continua războiul surd pentru averea Marelui Anonim.

Istoricii presupun ca Moruzov ar fi aflat din timp de arestarea și eliminarea sa, drept pentru care a distrus dosarele agenţilor săi secreţi, iar actele de proprietate ale terenurilor şi imobilelor deţinute le-a ascuns sau a făcut contracte fictive de vânzare-cumpărare pe care le-a lăsat la vedere. Cert este faptul că vila şi livada de pe malul lacului Câșlița (care a fost luată de comuniști drept vilă de protocol, a ars într-un incendiu din 1996 când petreceau acolo tot felul de capete luminate, a fost reconstruită și închiriată de Consiliul Județean Tulcea) le-a transferat pe numele fiicei sale, Aurora Florina Moruzov, şi apoi a redactat un contract fictiv de vânzare-cumpărare pe numele unei servitoare.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com