Click pentru a te abona

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului de la Sarighiol de Deal – povestea sacră a transhumanței

170 Shares

În perioada 9-13 Mai 2019 se desfășoară la Sarighiol de Deal și la Tulcea, Festivalului Internațional  Multietnic al Păstoritului , al cărei inițiator este prof.ing. Dumitru Caimacan Popescu, ajuns la 41 de ani de activitate.

Organizat de Asociația Culturală Aromână  „Dor” din Sarighiol de Deal, sub patronajul Consiliului Județean Tulcea,  cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale al Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, al Primăriei Comunei Beidaud și al Școlii Gimnaziale Sarighiol de Deal. Festivalul găzduiește artiști din județul Tulcea dar și din provinciile istorice ale României, ba chiar și din Balcani acolo unde păstoritul a fost și a rămas una dintre ocupațiile importante ale oamenilor.

“Particip cu drag în fiecare an la această sărbătoare a tradițiilor oieretului, vechi de când lumea, păstrate cu sfințenie de o comunitate de oameni deosebiți, generație după generație” a declarat deputatul Mirela Furtună după festivitatea de deschidere a Festivalului de la Izvorul lui Burecu.

„Aș îndrăzni să spun că este una dintre cele mai frumoase și mai populare sărbători pentru județul Tulcea unde păstoritul sau „oieritul” cum se spune în zona de nord a județului, este o ocupație tradițională deja, transmisă din tată-n fiu cu toate ritualurile și obiceiurile care-o însoțesc în calendarul agricol care era respectat cu sfințenie de fiecare om care cultivă pământul  și are în bătătură animale. Învățăm, cu fiecare nouă ediție, lucruri noi, deosebite la acest festival” ne-a mărturisit deputatul Mirela Furtună din mijlocul dansatorilor cu care s-a prins într-o horă a prieteniei într-un décor pictural.

“Atmosfera, cu totul specială este creată de ansamblurile care prezintă anumite etape din viața păstorilor, obiceiuri foarte vechi păstrate și transmise de oamenii aceștia pe care doresc să-i felicit și să-i asigur că-i prețuiesc din toată inima tocmai pentru că au grijă ca generațiile care vin după noi să cunoască povestea ocupațiilor străbunilor noștri, a celor care au săvârșit transhumanta veacuri de-a rândul cu mocanii coborâți din munți sau oierii aromâni veniți din Bulgaria, Grecia sau Albania. Au fost expoziții de artă pastorală, spectacol-document “Pornirea turmelor, stâna sacră, primul muls”, Expoziţie gastronomică cu preparate specifice zonei Sarighiol de Deal, organizată la „Izvorul Tămăduirii”

Felicit din toată inima organizatorii, participanții de toate vârstele, doamnele de aici, din Sarighiol de Deal, care s-au îngrijit să întindă să pregătească cele mai delicioase produse tradiționale de stână, produse naturale, deosebit de bune, cu gustul laptelui gras de oaie care a înprumutat din  mireasma  unică a ierburilor aromate ale Dobrogei și să întindă masă mare într-un loc binecuvântat.

Continui să cred că avem de-a face cu un festival – școală despre care trebuie să se știe până departe, peste granițele țării. Iar eu asta voi face mereu: voi vorbi tuturor celor pe care-i întâlnesc despre frumusețea, ineditul și importanța  Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului de la Sarighiol de Deal” a spus Mirela Furtună la festivitățile prilejuite de sărbătoarea pastoral din Dobrogea de Nord.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com