Click pentru a te abona

Explicații privind Ordonanța de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul sănătății. Corecțiile aduse calculului de concedii medicale

0 Shares

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 8 din 22 februarie 2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, au fost aprobate o serie de corecții privind concediile medicale şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Amănunte concrete în acest sens ne-a oferit deputatul Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților:

„Prin O.U.G. nr. 8/2018 se introduce o derogare la OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât, până la 30 iunie  2018, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate care la data de 1 ianuarie 2018 îndeplinesc stagiul minim de cotizare de o lună pot să beneficieze de indemnizație pentru concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru prevenirea înbolnăviri și recuperarea capacității de muncă, pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav.

Cât privește calculul CAS-ului pentru indemnizații de asigurări sociale de sănătate, Ordonanța stabilește următoarele:

*Pentru persoanele care în intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 se află sau intră în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, de la 1 ianuarie a.c., dacă din aplicarea cotei CAS asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate  rezultă un cuantum al contribuției mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din salariul mediu brut pe economie/2017 (3.131 lei), corespunzatoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical.

*Pentru persoanele care, în intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018  se află sau intră în concediu medical pentru maternitate ori pentru îngrijirea copilului bolnav,, dacă din aplicarea cotei CAS asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănatate  rezultă un cuantum al contribuției mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% (aplicat la 35% din 3.131 lei), corespunzatoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel pentru toată perioada cuprinsă în certificatele de concediu medical inițiale, acordate în perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum și pentru perioada cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale initiale, în perioada anterioară datei de 1 octombrie 2018.
Potrivit Ordonanței, în cazul plăților de indemnizații efectuate înainte de intrarea sa în vigoare, pentru care contribuția de asigurări sociale este mai mare decât nivelul de 115 lei (reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei), angajatorul trebuie să depună declarații rectificative și să plătească diferențele până la 31 martie 2018” a precizat deputatul social democrat Radu Anișoara.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com