Click pentru a te abona

“Este pentru prima dată când vorbim despre Mărţişorul înscris pe lista UNESCO. Evenimentul a fost marcat prin expoziția „Mărţişorul între vechi şi nou”(deputat Lucian Simion)

0 Shares

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie 2017, înscrierea „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărțişorul)‟ – dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia și Republica Bulgaria – în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității .

Înscrierea Mărțișorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO este un adevărat succes și reprezintă încă o dovadă a faptului că atunci când specialiștii din domeniu și instituțiile publice au o colaborare benefică se pot realiza lucruri deosebite. declara ministrul Culturii  de atunci și  mulțumea  în mod special Comisiei  Parlamentare permanente pentru relația cu UNESCO, celorlalte instituții care au făcut posil acest lucru.

“Anul acesta este pentru prima dată când marcăm sărbătoarea Mărţişorului ca element de patrimoniu mondial, este pentru prima dată când vorbim despre Mărţişorul înscris pe lista UNESCO (!) drept pentru care, am marcat în plen Sărbătoarea Mărţişorului ca element de patrimoniu mondial. Specialiștii, cercetătorii spun că mărțișorul pe care-l cunoaștem cu toții și de care am legat întotdeauna venirea primăverii, avea pentru bunii și străbunii noștri un rol protector, era o dovadă firească a afecțiunii. Iată, noi continuăm să dăruim acest mărțișor în semn de prețuire și respect și  împărtășim simbolistica știută cred, chiar și de către cei mai mici: șnurul cel alb reprezintă puritatea începutului, a renașterii naturii în timp ce șnurul roșu reprezintă vitalitatea, sănătatea, iubirea, afecțiunea.

Aș dori să precizez faptul că avem numeroase proiecte iar Comisia pentru relația cu UNESCO al cărei membru sunt, și-a propus să sprijine toate  demersurile de înscriere a elementelor naționale în Patrimoniul UNESCO și să susțină măsurile de protecție și de conservare a monumentelor aflate pe Listă, să organizeze acțiuni de promovare a imaginii României pe plan internațional prin instrumentele de diplomație parlamentară specifice.

Așadar, primul an în care mărţişorul face parte din Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii – UNESCO, a fost marcat, miercuri, 28 februarie, la Parlament, printr-o expoziţie -eveniment intitulată „Mărţişorul între vechi şi nou” a spus  deputatul social democrat Simion Lucian Eduard, membru al Comisiei Parlamentare permanente pentru relația cu UNESCO la finalul intervenției sale.

În urmă cu un an, la 1 decembrie 2016, a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii dosarul România – Republica Moldova „Tehnici tradiţionale de realizare a Scoarţei în România şi Republica Moldova‟. Acestea se alătură celorlalte cinci dosare cu obiceiuri, meșteșuguri şi tradiţii înscrise de România sau în colaborare România – Republica Moldova în patrimoniul imaterial al UNESCO: „Ritualul Căluşului“ (2008), „Doina“ (2009), „Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu“ (2012), „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Jocul fecioresc“ (2015).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com