Click pentru a te abona

ES Andrei Grinkevich, Ambasador al Republicii Belarus în România, la Tulcea: România ar putea deveni o „poartă“ de intrare în Uniunea Europeană

0 Shares
*„Trebuie să ne promovăm corect regiunile, să informăm populația din țara mea despre frumusețile din această zonă a României și să punem în valoare potențialul turistic din Belarus“ES Andrei Grinkevich, Ambasador al Republicii Belarus în România

Vineri, începând cu ora 11.00, la sala Dobrogea a Consiliului Județean Tulcea a avut loc o întâlnite oficială între Excelența Sa, Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România și conducerea Consiliului Județean Tulcea, reprezentată de președintele Horia Teodorescu, dar și vicepreședinții Dumitru Mergeani și George Luchici.

belarus

La întâlnire au mai participat oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului educațional, de cultură, manageri de proiecte pentru dezvoltarea economică a județului Tulcea.

teo-abasador-bielarus3

După ce a făcut o scurtă prezentare a județului Tulcea, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a vorbit despre potențialul de colaborare între cele două state în domenii precum turism, agricultură, industrie.

belarus-2

„Relațiile noastre sunt foarte bune. Potențialul, în schimb este uriaș“, a spus președintele Teodorescu, subliniind importanța pe care ar urma să o aibă schimburile comerciale dintre cele două țări în viitorul apropiat.

Au fost create premisele unei viitoare colaborări

În continuarea acestei idei, președintele Consiliului Județean Tulcea a adus în discuție deschiderea pe care ar putea să o aibă Belarus către Uniunea Europeană, ca urmare a Parteneriatului Estic.

teo-abasador-bielarus2

„Permiteți-mi, stimate domnule ambasador, să vă felicit pentru semnarea de către Belarus a  Parteneriatului Estic și să vă încurajez în dezvoltarea relațiilor cu regiuni ale Statelor Membre UE. Consiliul Județean Tulcea are dezvoltate relații bilaterale cu regiuni din Ucraina și Armenia și o relație deosebită cu raioane din Republica Moldova, state semnatare ale Parteneriatului Estic,  astfel că îmi face o deosebită onoare vizita Excelenței Voastre, pe care o consider o oportunitate deosebită de a dezvolta noi relații bilaterale cu regiuni din statul pe care îl reprezentați.  Sunt convins că, prin intermediul unor astfel de întâlniri se creează premisele  unor relaţii de cooperare între judeţul nostru şi regiuni din Belarus, iar bunele relaţii diplomatice dintre ţările noastre vor dobândi o dimensiune mai mult decât concretă“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

belarus__city

În aceste sens, Excelența Sa a adus în discuție faptul că un parteneriat comercial puternic dintre România și Belarus ar putea crea premisele unei viitoare colaborări între zona de est a Europei (inclusiv spre spațiul Europa – Asia) și Uniunea Europeană.

Promovare insistentă a Belarus în România

Ideea unei promovări „insistente, dar nu agresive“ a Belarusului în România a fost subliniată și de președintele Camerei de Comerț Tulcea, Doru Poponete, care a amintit faptul că, de curând, Ministerul de Externe al Belarus a vizitat Bucureștiul și s-a întâlnit cu reprezentanți din conducerea centrală a Camerei. Domnia sa a adus în discuție faptul că transformarea României într-o astfel de „poartă“ de intrare aduce beneficii de ambele părți: intrarea produselor din Belarus în zona europeană, dar și trimiterea produselor românești către Est.

„Trebuie să recunoaștem că avem o problemă de mentalitate, forțăm o intrare pe piața vestică, chiar și în situația în care este clar că aceasta nu este receptivă, când am putea intra mult mai ușor pe piața din est. Ca urmare a unei gândiri politice mult influențate de istoria nu foarte îndepărtată a României, avem tendința de a respinge cooperarea cu zona de est pe motive politice. Trebuie să ne adaptăm realității și să începem să gândim comercial, iar nu politic“, spune Doru Poponete, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Tulcea.

Discuții concrete: probleme legate de vize și curse directe România – Belarus

Excelența Sa, Ambasadorul Andrei Grinkevich, a făcut referire la relațiile de cooperare stabilite, în ultima perioadă, între România și Belarus, insistând asupra faptului că aceste forme de colaborare de la nivel regional ar putea da un impuls și pentru un parteneriat la nivel central.

În acest sens, domnia sa vorbit despre o serie de schimburi de experiență între conducerea a 13 universități din România și 17 din Belarus, realizarea unei expoziții de icoane din Belarus (adusă în România), organizarea unei expoziții românești la Belarus, schimburi culturale între teatre (deja o reprezentație a Teatrului de Tineret din Belarus a avut loc la București), cooperare între muzee etc.

Un factor extrem de important în ceea ce privește cooperarea dintre județul nostru și o regiune din Belarus (considerat „plămânul verde“ al Europei ca urmare a zonelor umede) o reprezintă turismul.

În acest sens, Daniel Ilușcă, președinte al Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, a ridicat o problemă concretă în acest domeniu: aceea a vizelor acordate pentru turiști. În replică, Excelența Sa a făcut referire la faptul că, în anumite condiții, viza poate fi acordată și într-o singură zi. De asemenea, există o variantă mai puțin costisitoare, cea a acordării vizei de grup (dacă este cazul).

La rândul său, însă, Ambasadorul Andrei Grinkevich a ridicat o altă problemă legată de cooperarea în domeniul turismului: aceea a asigurării unei curse aeriene care să facă legătura între România și Belarus.

„Am reușit să avem o legătură directă cu Beijing și, întrucât știu că nici România nu are o cursă directă spre China, cu toate că relațiile dintre cele două state sunt de tradiție, avem în vedere posibilitatea asigurării unei curse Beijing –  Minsk – București“, a mai transmis Excelența Sa.

Mai mult, domnia sa a făcut referire la faptul că anul acesta, pentru prima dată în ultimii ani, un grup destul de mare (de 29 de persoane) au vizitat Belarus.

„Trebuie să ne promovăm corect regiunile, să informăm populația din țara mea despre frumusețile din această zonă a României și să punem în valoare potențialul turistic din Belarus“, a mai spus Excelența Sa.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com