Click pentru a te abona

După Laserul de la Măgurele, Danubius RI – cel mai mare proiect de cercetare

20 Shares

*DANUBIUS-RI, declarat „proiect strategic de importanță națională” de Guvern, se regăsește în Strategia Națională de Cercetare 2014-2020, iar Camera de Comerț Americană din România l-a desemnat ca fiind “prioritate de țară”. Proiectul reprezintă primul și unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-mări, din Europa.

Joi, 20 septembrie 2018, în cadrul proiectului „Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la proiectul Danubius RI” a avut loc o sesiune de lucru la Centrul de cercetări Danubius – Murighiol, tematica fiind „Componenta românească a Danubius RI-Hub-ul de la Murighiol, Centrul de Date, Super-site-ul Delta Dunării. ”

Centrul Internațional de Studii Avansate pentru sisteme râuri-mare îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului  integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic.

O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind accessisteme,europene,fluviu-mare la o gamă largă de sisteme europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor.

DANUBIUS-RI este o propunere de infrastructură distribuită, care va avea nucleul central în Delta Dunării. Tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. DANUBIUS-RI are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize  va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

„Asistăm la un eveniment deosebit de important pentru Delta Dunării. Dinamica acestei zone extraordinare va fi analizată în detaliu, cu echipamente de ultimă generație. Cercetările ce vor fi efectuate aici vor fi o sursă extraordinară de informații relevante pentru tot bazinul hidrografic al Dunării.

Este vorba de componenta românească a Danubius-RI care cuprinde și realizarea Supersite-ului acestei rezervații, practic un laborator natural reprezentat de Delta Dunării, o zonă de studii, măsurători și modelări complexe și aprofundate”, a spus în cadrul sesiunii de lucru vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com