Click pentru a te abona

După ce a nimicit porcii, pesta amenință oile și caprele. ANSVSA face Manual Operațional

42 Shares

*în județul Tulcea au fost uciși cca. 80.000 de porci*bulgarii au făcut gard*pentru despăgubiri se așteaptă rectificarea bugetară*se elaborează Manualul pentru intervenția în focarele de mici rumegătoare

“Pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 123.411 porci afectați de boală” ne informează ANSVSA pe 29 August printr-o comunicare de presă.

Cu o zi înainte s-a reunit grupul de experți pentru Pesta Micilor Rumegătoare (!) Și pentru că se anunță destul temperature ridicate, întâlnirea de lucru a experților  (PMR) s-a organizat, unde altundeva, decât la Brașov (!) unde, timp de două zile (29-30 august) experții elaborează…un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR (!)

“Ca urmare a apariției Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria și al potențialului risc la care este expusă țara noastră, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat o întâlnire de lucru a experților pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).

Scopul aceste întâlniri, care se va desfășura în perioada 29-30 august la Brașov, este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în țara noastră, dar și de a elabora un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR” (comunicat ANSVSA).

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a spus că este pentru prima dată când această boală intră în Europa:

“În Bulgaria, la frontiera cu Turcia, au fost confirmate şase focare pentru pesta micilor rumegătoare. Este pentru prima dată când intră în Europa aceasta boală. Eu am un dialog permanent cu şeful serviciilor veterinare de acolo şi în permanenţă cu Comisia Europeană cu care suntem în contact şi ne notifică orice evoluţie patologică din zona respectivă. Primele focare au fost confirmate la începutul lunii iulie, iar autorităţile romane au reacţionat imediat, respectiv au fost informate toate structurile teritoriale atât cu privire la simptomatologia clinică, la modul de manifestare a bolii, cât şi la capacităţile de reacţie şi de intervenţie rapidă. Au fost făcute instruiri în teritoriu. Astăzi, a avut loc întâlnirea grupului naţional de experţi, care elaborează planul de măsuri şi manualul operaţional pentru pesta micilor rumegătoare. De asemenea, laboratoarele sanitar veterinare au făcut demersurile în vederea acreditării metodelor de diagnostic pe direcţia acestei boli. Am reacţionat cât se poate de rapid şi prompt” ne-a asigurat președintele ANSVSA.

În tot acest timp bulgarii au întins la granița cu România un gard de sârmă ghimpată care se întinde pe o lungime de 130 de kilometri. Pentru a se proteja de pesta porcină africană care a găsit la noi toate condițiile pentru a se instala.

În județul Tulcea au fost distruse fermele de la Carniprod unde au fost uciși 48034 de porci, Pigcom (Satu Nou), 20389 de porci și DAB Văcăreni unde cei 2000 de porci au fost lăsați să se mănânce între ei (conform declarației proprietarului) până ce a ajuns pesta la ei. În gospodăriile populaţiei din judeţul Tulcea sunt active, peste 500 de focare unde 400 de suine au murit din cauza PPA, iar alte 3.435 de animale au fost sacrificate, pentru prevenirea extinderii focarelor (DSVSA Tulcea).

Pentru despăgubiri…”se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, se așteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite” a declarant ministrul Daea.  Comentariile sunt de prisos.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com