Click pentru a te abona

Dubito, ergo cogito. Mă îndoiesc, deci gândesc

1 Shares

autor Geta Negrișanu

A fost ceva activitate în Univers în săptămâna care tocmai a trecut: o ploaie de meteoriți i-a speriat pe ruși, un asteroid de 45 de metri a trecut în viteză pe lângă planeta noastră și un alt meteorit, de data aceasta mai mic, s-a dezintegrat la americani.Nici pe pământ nu a fost chiar liniște: în Filipine iar a fost cutremur, strategiile financiare ale mapamondului și-au îndreptat atenția asupra băncilor care nu sunt în rețeaua elitei globale, un decan al unei facultăți din Cluj aproape că a reușit să se sinucidă (după mai multe incercări eșuate) și politica noastră dâmbovițeană își vede nestingherită de treabă. O treabă mai mult a ei decât a noastră .

La noi , e bine, zic, chiar daca nu e roz iar un român angajat câștigă cel mai mic salariu minim pe economie din Europa și printre cele mai anemice din lume: 1,28 de dolari pe ora de lucru. Da, dar un regizor român a caștigat Ursul de Aur. Doar că el a emigrat împreună cu familia în Germania când avea 8-9 ani…

”Auzi, tu știi că cercetatorii americani sau cei britanici, nu mai stiu exact, niște cercetători au descoperit că noi, românii, suntem printre cei mai triști oameni din lume ?”, mă întreabă bunul meu amic, nea Vasile, îl știți, omul cu cârnații agățați la zvântat în balconul de la etrajul patru. Triști ?! De ce să fim triști ? Avem motive să fim triști ? “Nu, nene, o să fie bine” îi spun cu tonul acela, comun, pe care-l folosim cu toții atunci când nu avem ce să spunem.

“Uite, la vară se ieftenește pâinea . Sau, mă rog, așa ar trebui dacă într-adevăr scade tva-ul…” . “Băi, fato, tu știi că noi i-am ridicat și pe francezi, și pe britanici, pe toți șmecherii ăștia care ne umilesc acum . Știi că în anii ‘90, românașii noștri au salvat economia multor țări occidentale pentru că au emigrat și au muncit ca fraierii pe 20% din salariul ălora (?) Și acum stau cu căciula-n mână la colț de stradă ca să-i ia cineva la muncă. Și ca să vezi grozăvie, se intâmplă ca ăla care vine să caute mâna de lucru ieftină ca braga să fie tot român. Unul care-a fost deștept și a știut ce să facă, le-a intrat străinilor pe sub piele și a ajuns și el un fel de patron . Ei, și când ajungi să fii  oleacă șef, oriunde te-ai afla, crede-mă că te comporți la fel. Uiți, domnule. Uiți de unde ai plecat. Fapt verificat: parcă-ți ia Dumnezeu mințile”. Nu vorbește niciodată cu patimă . Ne întâlnim uneori în parcul din centul orașului și vorbim.

Nea Vasile este într-un fel “vocea străzii”. Este tipul omului cumpătat, iscoditor și ușor hazliu . Zice că numai umorul nostru proverbial ne-a ajutat să rezistăm în timp. “ Auzi, tu te-ai mai uitat la oameni ?” Cum adică, m-am uitat, na, ca orice om. Doar trecem unii pe lângă alții în fiecare zi. Da, cred că m-am uitat . “Și ce-ai văzut anul ăsta?” Are nea Vasile niște întrebări …(!) Sincer? Nici n-am mai încercat să văd. N-am prea avut timp.“Asta-i o scuză ieftină ! Adevărul este că-ți e frică și ție. Vă este frică , da, vouă tuturor, vă este frică să recunoașteți că s-a întors de mult acea lehamite.  Sunteți tot mai grăbiți, mai blazați, mai nervoși, mai obosiți, și nu prea mai știți care ar putea fi direcția cea bună . Că ați luat-o-n barbă de prea multe ori și acum nici măcar nu mai recunoașteți . Ha,ha ! Știu eu ce spun…”

Ești sarcastic, nene, zău așa, chiar ne crezi pe toți niște orbi pierduți în labirint ? Hai să fim serioși. Uite, eu chiar cred că încă mai  avem motive să sprerăm. Sună utopic dar eu chiar cred  că mai avem timp pentru speranță . Nu foarte mult, însă . Astăzi este duminică și se aud clopotele cum bat a sărbătoare . A ieșit și soarele și-mi pare c-am fi oarecum mai impăcați . Cu noi înșine. Și cu cei din jurul nostru. Străbunicul i-a spus bunicului meu că poate să facă orice numai să știe exact ce vrea să facă . Bunicul i-a spus tatălui meu că poate să facă orice numai să știe exact ce vrea să facă . Tatăl meu mi-a spus :”chiar poți să faci orice. Dar trebuie să știi exact ce vrei “. Eu vreau să nu uit nimic din ceea ce sunt .

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com