Click pentru a trimite e-mail

Dobrogea izolată de cele câteva ore de ninsoare, polei și viscol: drumuri blocate și oameni îngropați în zăpadă, avarie la rețelele de energie electrică, o gravidă decedată în ambulanță.

0 Shares

Câteva ore de ninsoare viscolită, vântul puternic și drumurile blocate au izolat Dobrogea și au dat dureri de cap autorităților.Ziua de luni, 29 decembrie a fost un coșmar: ninsoarea viscolită a blocat tronsoane întregi din drumurile naționale și din cele județene astfel încât participanții la trafic au rămas blocați câte 10-20 de ore pe drumul spre Măcin, Galați, Constanța sau București.

Untitled-1

La Luncavița, primarul Ilie Ștefan ne-a mărtrurisit că s-a acționat toată ziua și toată noaptea pentru deblocarea drumurilor :”Trebuie să spun că nu am văzut nici un utilaj de la CNADNR. Ieri dimineață am văzut o freză care a dispărut și nu a mai apărut în zonă. Am scos din nămeți 29 de persoane. I-am cazat la primărie, la căminul cultural și într-o locuință privată. L-am găsit în mașinile blocate de viscol chiar și pe primarul de la Nufăru cu toată familia. Am avut o situație deosebită pe drumul județean care face legătura între Luncavița și Nifon. Erau patru personae blocate în două autovehicule. Cât au reușit să comunice prin telefon, oamenii și-au păstrat calmul, dar, la un moment dat a căzut semnalul și atunci au intrat în panică. Am acționat cu utilajele primăriei și am reușit să deblocăm un microbuz și șase autoturisme. Repet, CNADNR-ul căruia îi plătim cu toții nu a acționat nici ieri și nici astăzi când am solicitat privaților din zonă, conform legii, să scoată utilajele și să ne ajute la deblocarea drumurilor. Eu cred că până la lăsarea serii nu vor mai fi probleme în zonă “(Ilie Ștefan, primar al comunei Luncavița).

Și la Măcin, Greci, Jijila s-a acționat în același fel: cu utilajele primăriei și cu cele ale privaților au fost scoși oameni din blocajele pe care le-au format troienele de zăpadă viscolită.

“Am acționat pe tot parcursul zilei dar și o mare parte din noapte ca să degajăm drumurile. Pot spune că la acest moment în zona Greci se circulă în condiții de iarnă. Am cazat oamenii din două microbuze care-au stat ieri troienite peste opt ore, oameni din autoturisme, pe care fie i-am cazat la Hanul Grecilor, fie le-am acordat ajutorul de care aveau nevoie. Sunt revoltat de faptul că nu am văzut nici untilaj de la CNADNR. Noi am acționat cu utilajele proprii și cu ajutorul a doi privați din zonă” (Sorin Vals, primar al comunei Greci).

La Jijila pe tot parcursul nopții s-a acționat să se scoată cele peste 20 de autoturisme blocate în camp. Astăzi cred vor reuși să ajungă la noi echipele de la ENEL pentru a rezolva situația curentului electric care apicat încă de ieri pe Valea Jijilei. Nu, nici eu nu am văzut nici un utilaj al CNADNR. Ieri dimineață am văzut o freză mică de tip vechi dar nu știu dacă era de la CNADNR” (Dumitru Nicoară, primar al comunei Jijila).

Din păcate, nămeţii şi-au luat tributul acestei zile de iarnă grea. Mai multe ambulanțe au avut nevoie de ajutor pentru a transporta bolnavii spre spitale iar o femeie și-a pierdut viața. Este vorba despre o gravidă din Ostrov, aflată în stare gravă, cu o sarcină gemelară, care a decedat pe drum în timp ce medicii încercau să îi salveze viaţa aducând-o la Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa. Femeia mai avea acasă 4 copii, a mai pierdut o sarcină gemelară și acum nu era nici măcar inregistrată ca fiind gravidă. Femeia de 37 de ani a fost preluată de o ambulanţă care a încercat să o transporte la Spitalul Judeţean Tulcea. În jurul orei 12.00, salvarea a ajuns la drumul județean care face legătura cu Tulcea, unde echipajul a aşteptat trei ore ca drumul să fie deblocat, timp în care starea pacientei a fost stabilă, potrivit directorului SAJ Tulcea Dumitru Vâlcu. Ulterior s-a luat decizia de a merge spre Constanța, însă în dreptul localităţii Cogealac, femeia şi-a pierdut cunoştinţa şi a intrat în stop cardiac. În ciuda intervenției unui echipaj SMURD de la Constanţa, viața gravidei nu a mai putut fi salvată, decesul fiind declarat în jurul orei 18.00, a precizat Dumitru Vâlcu.
O altă gravidă a decedat într-o alt ambulanţă şenilată blocată în nămeţi în judeţul Vaslui. Femeia de 25 de ani era în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvată.

“Este regretabil că s-au întâmplat toate acestea dar, trebuie să vă spun că s-a acționat conform hotărârilor adoptate în Comitetul pentru Situații de Urgență care s-a întrunit pe întreg parcursul acestei dificile perioade de timp. S-a acționat în permanență dar au fost foarte multe puncte critice. :Și vorbesc aici despre Agighiol, Tulcea – Isaccea, Babadag – 2 cantoane, Măcin, Ciucurova – Topolog, și tot așa. După ce am închis toate drumurile ne-am trezit cu peste 150 de autovehicule blocate la Mihail Kogălniceanu și vreo 50 la Babadag. Oamenii erau pe bună dreptate nervoși dar, aș vrea să subliniez odată în plus faptul că mulți dintre ei, dacă nu aveau urgențe n-ar fi trebuit să plece la drum dacă știau ce blocaje sunt provocate de viscol. Pot să vă spun că am primit ajutor din partea colegilor de la Constanța cu care acționăm la deblocarea drumurilor către București și Constanța. Am convingerea că până spre seară se va putea circula pe toate drumurile. În condiții de iarnă” (Marin Bădiță, prefect al județului Tulcea).

Starea drumurilor din judeţul Tulcea, 30.12.2014, ora  12.00

La această oră, circulaţia pe drumurile din judeţul Tulcea se realizează în condiţii de iarnă, excepţie făcând  următoarele tronsoane de drum închise circulaţiei, pe care se acţionează cu utilaje de deszăpezire: Drumuri judeţene închise:  Agighiol – Valea Nucarilor – Murighiol; Valea Teilor – Niculiţel; Nifon – Luncaviţa; Cataloi – Frecăţei – Teliţa.

Drumuri naţionale închise: Tulcea – Bucureşti 

Drumuri naţionale cu circulaţie restrictionata pe un fir: Tulcea – Mihail Kogălniceanu 

La această oră în judeţul Tulcea sunt 8 localităţi rămase fără curent electric unde echipele de intervenţie ale E.N.E.L. Distribuţie Dobrogea S.A. efectuează lucrări de reabilitare a situaţiei. (situaţie raportată la ora 05.00/30.12.2014).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com