Click pentru a te abona

Disperarea la cote maxime: “porcii se manâncă între ei. Nu s-a găsit pestă dar sunt blocat de peste 30 de zile”(Dumitru Bărbieru, fermier)

443 Shares

*“Sunt disperat pentru că în toată această perioadă porcii au mâncat, au crescut și au ajuns la 130 de kg, nu mai au loc în boxe, se sufocă și au început să se mănâne efectiv între ei. Am dus la o firmă de incinerare din zonă, porci care au murit pentru că și-au mâncat cozile sau și-au rupt șira spinării. La ora actuală nu mai am mâncare, îi amăgesc cu niște orz și continui să solicit autorităților de profil DSVSA Tulcea, ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Comitetul pentru Situații de Urgență, Prefectura Tulcea, să-I rog să facă ceva (!) Porcii nu sunt bolnavi (conform tuturor rezultatelor de laborator) dar chiar dacă vom avea voie să livrăm nu vom vinde nimic pentru că toate celelalte județe au interdicție de a cumpăra din județul Tulcea. Fac apel la toți cei care au un cuvânt de spus și-I rog să nu lase aceste animale să se mănânce între ele, să le curme suferința și, pentru că tot sunt sănătoase, să-I ia, să-I asomeze și să-i împartă oamenilor care au nevoie de hrană pentru că este mare păcat ceea ce se întâmplă acum” spune disperat fermierul nord dobrogean Dumitru Bărbieru.

*“Ce facem noi cu peste două mii de porci sănătoși, care nu vor să se îmbolnăvească dar vor să mănânce și, implicit, cresc?! Ce facem cu ei, cine ne despăgubește pentru că noi aveam niște contracte, nu am livrat la timp și mă îndoiesc că vom mai livra o perioadă de acum încolo?!? Avem angajați, avem costuri, cine răspunde pentru tot ceea ce se întâmplă?!?” Se întreabă retoric Lombardi Romi, Garvăn, județul Tulcea.

La Carniprod continuă să iasă fum din incineratoarele care ard zi și noapte porcii din ferma pe care DSV-ul a închis-o în urmă cu o lună pentru că ar fi găsit virusul pestei porcine africane (PPA)…pentru că nu este ușor să ucizi peste 45000 de porci (!) Chiar Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a intrat în atenția Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării după ce a comparat ceea ce se întâmplă acum cu zeci de mii de porci în ferme din România, mai ales din județul Tulcea unde suinele ar fi sacrificate așa după cum se întâmpla cu oamenii în cel mai mare lagăr de exterminare nazist (declarație difuzată pe Antena3)

Din păcate, după Carniprod au început să dispară porcii din gospodăriile oamenilor, sunt probleme și la Complexul de la Satul Nou (17000 porci) iar celelalte ferme…sunt blocate (!) chiar dacă nu s-a găsit virusul pestei porcine africane (PPA) conform buletinelor de analiză.

La ieșirea din comuna Văcăreni, pe dreapta, Dumitru Bărbieru din comuna Jijila, județul Tulcea a dezvoltat o fermă modernă de creșterea porcilor care primeau hrană foarte bună, consistentă, iar gustul cărnii era, incontestabil, gustul cărnii din vremea bunicilor care au crescut în toate timpurile porci în gospodărie.

“După ce au apărut suspicinile de pestă porcină africană (PPA) la Somova, DSV-ul a blocat toată zona și ne-au cerut analize în mod repetat. La ferma mea, DAB Zootehnica, aveam un efectiv de 1886 de porci ajunși la greutatea de cca.80 de kg, îi duceam până la 100-105 kg și-I livram conform contractelor. Chiar dacă rezultatele au fost negative de fiecare dată, DSV-ul m-a anunțat că ferma rămâne sub supraveghere. La început 20 de zile, apoi 30 de zile, acum, pe 26 iulie mi-au spus că termenul se prelungește cu 10 zile…” ne-a spus Dumitru Bărbieru.

“Sunt disperat pentru că în toată această perioadă porcii au mâncat, au crescut și au ajuns la 130 de kg, nu mai au loc în boxe, se sufocă și au început să se mănâne efectiv între ei. Am dus deja la o firmă de incinerare din zonă, porci care murit pentru că și-au mâncat cozile sau și-au rupt șira spinării. La ora actuală nu mai am mâncare, îi amăgesc cu niște orz și continui să solicit autorităților de profil DSVSA Tulcea, ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Comitetul pentru Situații de Urgență, Prefectura Tulcea, să-I rog să facă ceva (!) Porcii nu sunt bolnavi conform tuturor rezultatelor dar chiar dacă vom avea voie să livrăm nu vom vinde nimic pentru că toate celelalte județe au interdicție de a cumpăra din județul Tulcea. Fac apel la toți cei care au un cuvânt de spus și-I rog să nu lase aceste animale să se mănânce între ele, să le curme suferința și pentru că tot sunt sănătoase, să-I ia, să-I asomeze și să-i împartă oamenilor care au nevoie de hrană pentru că este mare păcat ceea ce se întâmplă acum” spune disperat fermierul nord dobrogean.

“Am toate documentele după cum vedeți, toate adresele și buletinele de analize, trebuia să livrez de acum 30 de zile când  am vorbit la telefon cu ministrul agriculturii Petre Daea, cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, cu directorul DSVSA Tulcea,

Am făcut zeci de analize la DSV, care toate mi-au ieșit negative, au venit medicii veterinari au luat probe de sânge de la porci, le-au trimis la ANSVSA București, analizele au ieșit negative și urma să livrez porcii dar, iar termenul s-a prelungit și acum chiar dacă ne dă voie să livrăm nu mai avem unde “ (fermier Dumitru Bărbieru, Văcăreni)

Un al fermier din zonă cu o fermă de 2400 de porci ne-a spus că și la ferma lor de la Garvăn lucrurile s-au derulat întocmai ca și la Văcăreni s-au făcut analize, porcii sunt sănătoși dar sunt blocați pentru că așa spun autoritățile sanitar veterinare:

“Ce facem noi cu peste două mii de porci sănătoși, care nu vor să se îmbolnăvească dar vor să mănânce și, implicit, cresc?! Ce facem cu ei, cine ne despăgubește pentru că noi aveam niște contracte, nu am livrat la timp și mă îndoiesc că vom mai livra o perioadă de acum încolo?!? Avem angajați, avem costuri, cine răspunde pentru tot ceea ce se întâmplă?!?” Se întreabă retoric Lombardi Romi, Garvăn, județul Tulcea.

Oamenii spun că deja nu mai răspunde nimeni la telefon și că așteaptă niște răspunsuri și niște soluții concrete la problemele în care au intrat fără nicio vină (…) pentru că pierderile sunt imense.

Se vede treaba că nimănui nu-i pasă nici de animalele care se chinuie datorită lipsei de spațiu, a stresului, a lipsei de hrană și nici de oamenii disperați că-și văd afacerile năruite, că văd niște animale care suferă chiar dacă nu sunt bolnave de pestă porcină africană.

Liniște. Nu deranjați autoritățile care, pare că nu prea știu ce să mai facă. Deocamdată este important ca oamenii să nu facă prea mare scandal și să înțeleagă după cum spunea ministrul Daea. Că va fi bine. După ce va fi foarte rău, probabil.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com