Click pentru a te abona

Dezvoltarea unui transport durabil în regiunea Deltei Dunării reprezintă un obiectiv strategic şi o necesitate

486 Shares

Rezervația Delta Dunării constituită în anul 1990  este unica deltă din lume declarată Rezervaţie a biosferei. Este una dintre cele mai mari zone umede din lume – habitat al păsărilor de apă și cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă, un muzeu viu al biodiversităţii, cu  30 tipuri de ecosisteme.  O adevarată bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal UNESCO.

Dezvoltarea unui transport durabil în regiunea Deltei Dunării reprezintă un obiectiv strategic şi o necesitate. Transportul naval în această zonă se desfașoară atât pe canalul fluvio – maritim (Canalul Sulina ) cât și pe zona maritimă și reprezintă cea mai eficientă metodă de protecţie a mediului şi de scădere a costurilor cu transportul bunurilor. Din păcate, în acest moment fluviul Dunărea este utilizat mult sub capacitatea sa, volumul de marfă transportat reprezintă numai 20% din cel transportat pe Rin.

Este absolut necesar să se dezvolte o mai mare intermodalitate, o mai bună conectare cu celelalte bazine fluviale, precum şi modernizarea şi extinderea infrastructurii în nodurile de transport, cum ar fi porturile interioare.

Fluviul Dunărea fiind un important coridor TEN-T, consider că este necesar să profităm de instrumentele financiare puse la dispoziţia noastră de UE pentru dezvoltarea unui  transport durabil în deplină armonie cu mediul din această regiune.

Dacă avem în vedere  Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care nu are un buget dedicat, şi fondurile puse la dispoziţia statelor membre pentru dezvoltarea reţelelor de transport, inclusiv a tronsoanelor transfrontaliere, sunt insuficiente, astfel încât, nu cred că putem să ne gândim la proiecte ambițioase care să rezolve problema unui transport eco – naval care este mult mai scump decat cel rutier  .

Pentru a promova un transport durabil în acestă regiune  trebuie să avem ca obiective principale pe termen scurt şi mediu o îmbunătăţire în ceea ce priveşte managementul, echiparea navală corespunzătoare, cu retragerea navelor vechi, poluatoare  şi  pregătirea  personalului calificat necesar zonei. Blocajele existente în acest moment pe Dunăre trebuie înlăturate, pentru a se asigura un nivel adecvat de navigabilitate, o soluţie fiind implementarea programului NAIADES II. De asemenea, ar trebui susţinute tehnologiile inovatoare, iar formarea şi oportunităţile de carieră ar trebui să ajute la reducerea deficitului de personal tânăr.

Cred că este absolut necesară existența unei Strategii care poate fi promovată și de către Conferința Regiunilor Periferice Maritime (CRPM) pentru ZONELE UMEDE periferice Marii Negre și pentru zona Balcanilor, similară Strategiei Regiunilor ultraperiferice care promovează un parteneriat privilegiat al acestor zone .

Reamintesc faptul că zona Mării Negre și cea a Balcanilor sunt înregistrate în Convenția  Ramsar (Convenția Zonelor Umede) 120 site-uri: România (19), Ucraina (39), Rusia (35), Georgia (2), Turcia (14), Bulgaria (11). Unele sunt periferice Marii Negre, altele în interiorul regiunilor.

Sunt sigur că apartenența zonelor umede la Regiuni care în momentul de față sunt membre CRPM reprezintă o garanție iar problematica lor va fi evaluată și se vor căuta soluții de sprijin .

Deputat Simion Lucian Eduard

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com