Click pentru a te abona

”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”- eveniment important pentru întreaga societate românească

0 Shares

În urmă cu exact 162 de ani, la 20 februarie 1856, domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei promulga “Legiuirea pentru emanciparea tuturor romilor din Principatul Țării Românești” .

Parlamentul României adoptă Legea 28/2011 prin care data de 20 Februarie este declarată Ziua Comemorării dezrobirii romilor.

Pentru a marca momentul, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, împreună cu Partida Romilor “Pro-Europa”, Federația Democrată a Romilor, Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, a organizat evenimentul numit generic: ”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”, la care au participat oficialităţi, politicieni, istorici şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile.

Grupul PSD din Camera Deputaților a fost reprezentat de viceliderul Mirela Furtună care a susținut o alocuțiune în care a subliniat faptul că “un astfel de eveniment este necesar nu doar pentru comunitatea romă, ci și pentru întreaga societate românească. Este o lecție a memoriei care trebuie făcută în fiecare an pe 20 februarie. Niciun om nu trebuie să mai trăiască în robie, indiferent de etnie sau alte caracteristici personale”.

Deputatul social democrat a felicitat liderii Partidei Romilor pentru buna colaborare cu PSD, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul administrației publice locale și a punctat parcursul istoric al romilor aflați în robie timp de 500 de ani subliniind faptul că efectele robiei au avut un impact negativ pe mai multe coordonate ale existenței comunității: în plan educațional, economic, uman, cultural.

„Mă aflu la această conferință, în calitate de reprezentant al grupului parlamentar PSD, familie politică cu care Partida Romilor a avut întotdeauna o bună cooperare și parlamentară, dar și în structurile instituționale locale. Partida Romilor a fost aproape de PSD în alegeri, indiferent de tipul acestora. Această bună colaborare trebuie continuată.

Guvernările PSD au fost cele mai bune în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de trai ale romilor și întotdeauna am făcut mai multe decât alte guvernări de alte orientări ideologice cu privire la dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de viață ale romilor: educație, servicii sociale, etc. Dar trebuie mai multe politici guvernamentale inclusive. Cred că dialogul este vital.

PSD a mai făcut ceva care trebuie subliniat: a dat mai multe voci romilor în Parlamentul României. Fie ca a fost vorba de Mădălin Voicu, fie că este vorba de Petre Florin Manole, în prezent, PSD-ul a considerat că este nevoie de mai multă reprezentare politică pentru o minoritate destul de numeroasă și cu o serie de nevoi specifice.

Dați-mi voie să fiu optimistă și să cred că într-un viitor apropiat decalajele dintre minoritatea romă și majoritatea romînilor se vor diminua. Acest lucru va fi posibil printr-o bună colaborare, respect și determinarea  noastră de a rezolva probleme” a conchis Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com