Click pentru a te abona

Dezbaterea privind Convenţia UNESCO 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic şi implementarea sa în România

615 Shares

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO  s-a aflat în aceste zile la Sulina, în Delta Dunării unde s-a desfășurat dezbaterea Convenției UNESCO 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic și implementarea sa în România.

În deschiderea lucrărilor a fost prezentat conceptul de patrimoniu subacvatic și un istoric al cercetărilor subacvatice în România de către Iulian Vizauer, Direcția Județeană de Cultură Tulcea, vicepreședinte al Biroului Reuniunii Statelor Membre a Convenției UNESCO 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

La rândul său, Guvernatorul RBDD, Cătălin Țibuleac, a reiterat un set de   bune practici în acest sens adoptate de Rezervație iar dr. Cristian Micu, Directorul Institutul de Cercetări Eco – Muzeale Tulcea a prezentat provocările Proiectului arheologic „Taraschina”.

Pe agenda de lucru a dezbaterilor au mai fost teme importante precum Perspectivele europene ale patrimoniului nautic subacvatic al Sulinei. Contribuția Institutului Național al Patrimoniului la protecția și punerea în valoare a acestuia prezentate de dr. Sergiu Iosipescu, șeful Secției Monumente Istorice și Peisaje Culturale, dr. Raluca Iosipescu, șef Oficiu patrimoniu arheologic, drd. Mihai Duca Institutul Național al Patrimoniului și o prezentare succintă a proiectelor de cercetare arheologică subacvatică întreprinse în ultimii ani şi probleme identificate – Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională Constanţa.

“Convenţia UNESCO 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic și Normele care fac parte din aceasta este armonizată cu prevederile legislaţiei naţionale privind protejarea patrimoniului cultural naţional – monumente istorice şi patrimoniu arheologic, cel puţin în ceea ce priveşte platforma continentală a Mării Negre aferentă teritoriului naţional, care este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice ca sit arheologic de grupă valorică A” a precizat deputatul Lucian Simion într-o declarație de presă.

„În 2019, la Paris, România a fost realeasă, pentru a doua oară consecutiv, ca vicepreședinte al celei de cea de a 7-a Conferințe a Părților la Convenția privind patrimoniul cultural subacvatic (2001), sub egida UNESCO. După mandatul obținut în 2017, la cea de a 6-a reuniune, România și-a consolidat poziția de susținător al importanței patrimoniului cultural subacvatic, ca parte integrantă a patrimoniului cultural al umanității. În plan extern, ca membru în Biroul celei de-a 7-a reuniuni a Statelor Membre, România are datoria să se consulte cu restul Statelor Membre şi să promoveze Convenţia în vederea unor eventuale ratificări de către statele care încă nu au făcut-o (Armenia,  Azerbaijan, Belarus, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Letonia,  Polonia, Federaţia Rusă,  Serbia etc).

Se pot iniția schimburi de mesaje cu statele menţionate – fie între miniştrii culturii, fie prin canalele diplomatice – prin care România invită a fi luată în considerare posibilitatea de a ratifica sau de a accepta Convenţia UNESCO 2001, în scopul cunoaşterii şi protejării patrimoniul cultural subacvatic.  În cadrul dezbaterilor de la Sulina s-au regăsit toate aspectele acestei teme extrem de delicate, sarcinile asumate de România, capabilitățile de monitorizare ale sectorului maritim românesc dar și armonizarea legislației în termen rezonabil astfel încât Româmia să răspundă tuturor coordonatelor deschise de această nouă poziție ratificată de Conferința de la Paris din acest an” a mai precizat Simion Lucian membru al  Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com