Click pentru a te abona

Despre pensii, salarii, noutăți legislative, fiscalitate și realitatea cotidiană cu deputatul social democrat, Radu Anișoara

0 Shares

Ca urmare a nenumăratelor discuții din spațiul public din ultima perioadă  referitoare la pensii și salarii am adresat câteva întrebări punctuale deputatului social-democrat, Radu Anisoara, membru al Comisiei de Muncă și Protecție Socială:

Dnews: Vorbim despre creșteri substanțiale, în unele cazuri, la pensii, drept pentru care oamenii sunt îngrijorați și se întreabă dacă-și vor primi pensiile la timp și dacă se vor opera creșterile promise.

Dep.Radu Anișoara: Cunosc această teamă a pensionarilor pentru că mă întâlnesc în fiecare săptămână cu o parte dintre ei. Aș dori să precizez faptul că nu trebuie să le fie teamă pentru că-și vor primi drepturile la timp și că noua Lege a Pensiilor va fi o lege dreaptă pentru toate categoriile de pensionari. Complexă dar dreaptă. Dacă privim retrospectiv, vedem că,  dacă în 2016, pensia minimă era de 400 de lei, ea a crescut în martie 2017, la 520 de lei, iar începând cu data de 1 iulie 2018, pensia minimă va ajunge la un cuantum de 640 de lei. Vorbim despre o creștere importantă care nu poate fi decât benefică pentru un milion de pensionari. Deasemenea, punctul de pensie a crescut de la 871,7 lei în 2016, la 917,5 lei în ianuarie 2017 și la 1000 lei din iulie 2017, urmând să ajungă în 2018, luna iulie, la 1 100 lei. A fost eliminată obligația plății CASS și s-a eliminat impozitul pe venit la pensiile sub 2 000 de lei. Incepând cu data de 1 iulie 2018, toți pensionarii care au o pensie sub 900 lei, indiferent dacă mai au și alte surse de venit, urmează să primească medicamente compensate în procent de 90%. Cred că sunt măsuri menite să ajute persoanele care au muncit o viață și care au dreptul la o viață decentă.

Dnews: Salarizarea sectorului bugetar pare a fi oarecum ambiguă, sunt salariați care se declară nemulțumiți de felul în care se derulează această Reformă fiscală.

Dep.Radu Anișoara: Pentru început aș dori să eliminăm confuzia care se face între legea salarizării și modificările Codului Fiscal privind transferul contribuției de la angajator la angajat. Legea a avut în vedere echilibrarea sistemului de salarizare stabilind un raport de 1 la 12. Aș adăuga faptul că personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o creștere de 20%, iar medicii și asistentele urcă direct pe grila din 2022. Dacă ne uităm la creșterile salariale operate în anul 2017 și voi aminti doar salariile de bază ale personalului din învățământ s-au majorat în medie cu 15%, salariile de bază ale personalului nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare sau majorat cu 15%,  personalul din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare a beneficiat de majorarea cu 20% a cuantumului brut al salariilor de bază și a cuantumului sporurilor, începând cu luna aprilie 2017, includerea, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în soldele de funcţie/salariile de funcţie, diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 și lista este foarte lungă aș prefera să revenim punctual dacă vom primi întrebări concrete pe anumite domenii de activitate.

Dnews: Cu modificările la Ordonanța 79/2017 și cu tensiunile și dezbaterile din mediul privat, cu noutățile privind fiscalitatea și problemele cu care se confruntă antreprenorii în acest început de an greu, din punctul nostru de vedere, vom reveni săptămâna care urmează. Vă mulțumim și vă rugăm să veniți cu vești bune pentru mediul de afaceri.

Dep.Radu Anișoara: Mulțumesc și eu. Mediul de afaceri este extrem de important pentru noi toți, am în vedere și niște inițiative legislative, vom prezenta pe larg acest subiect.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com