Click pentru a te abona

Desfiinţarea unor instituţii pentru relaţia cu cetăţenii din afara graniţelor României, arată superficialitate și aroganță din partea noului guvern

313 Shares

”Pe data de 4 noiembrie a fost învestit guvernul Iohannis-Orban şi au fost adoptate o serie de măsuri de reorganizare a instituţiilor şi ministerelor. În fapt, au desfiinţat tot ce se putea desfiinţa fără niciun fel de analiză prealabilă şi fără niciun fel de logică”, a declarat deputatul social-democrat Mirela Furtună.

”Mă voi rezuma doar să subliniez că au desfiinţat Institutul Naţional pentru Administraţie, care avea creşteri de venituri de peste 200% faţă de anul 2018, instituţie care se autofinanţa şi mai aducea şi bani la buget, fără să ceară niciun raport sau consultare.
Totuşi, în calitatea mea de secretar al Comisiei pentru politică externă mă voi referi la măsurile adoptate de guvernul Iohannis-Orban în relaţia cu cetăţenii din afara graniţelor României, fie că fac parte din diaspora, fie că fac parte din comunităţile istorice.
Desfiinţarea unor instituţii importante pentru relaţia cu aceşti cetăţeni, fără a înfiinţa alte structuri viabile, venite de la o formaţiune politică care clamează că face totul pentru voi este total lipsită de sens şi arată modul superficial şi arogant de lucru pe care îl au actualii guvernanţi.
Practic, prin reorganizarea guvernamentală au fost desfiinţate Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni gestiona proiecte şi oferea finanţări asociaţiilor de români din afara graniţelor, cu scopul de a promova educaţia în limba română, cultura şi spiritualitatea românească. De asemenea, Ministerul oferea burse etnicilor români din Ucraina care învaţă în limba română, tot în scopul de a promova educaţia în limba maternă.
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” avea rolul de a gestiona stagiile de pregătire pentru profesorii care predau în limba română în comunităţile istorice (Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria).
Practic, au fost create două Departamente, unul pentru diaspora şi comunităţile istorice în care va fi comasat şi Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” şi unul pentru relaţia cu Republica Moldova. Fiind fără personalitate juridică, există un risc foarte mare ca proiectele depuse de asociaţii în august să nu mai poată fi finanţate, deci Guvernul Iohannis-Orban a tăiat finanţarea pentru românii din afara graniţelor”, susține Mirela Furtună.

De asemenea, faptul că Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova nu are personalitate juridică şi nici nu a fost comasat cu Institutul, care avea proiecte importante pentru cetăţenii moldoveni, arată că structura are doar un rol decorativ şi nu va face nimic pentru fraţii noştri din Republică.

Nu în ultimul rând, habarnismul şi aroganţa s-au văzut şi atunci când au chemat secretarii generali pentru a reorganiza instituţiile. La acea întâlnire, membrii Guvernului au menţionat că vor înfiinţa două Departamente, unul pentru diaspora şi unul pentru relaţia cu Republica Moldova, doar în momentul în care reprezentanţii Ministerului au întrebat ce se întâmplă cu comunităţile istorice, despre care nici măcar nu ştiau că există, considerând că fac parte din diaspora, s-au gândit să le bage la grămadă cu diaspora, o altă măsură fără nicio logică. Aceasta în condițiile în care proiectele pentru românii din diaspora şi proiectele pentru românii din comunităţile istorice sunt diferite, necesităţile celor două categorii fiind altele.

”În final, doar menţionez că domnul secretar de stat Victor Micula, care a gestionat derularea evenimentelor din perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi care provine din corpul diplomatic şi consular fără a avea apartenenţă politică, a fost eliberat din funcţie de domnul prim-ministru Ludovic Orban. Eu cred că au început bine cu depolitizarea şi promovarea competenţei.
Stimaţi români aflaţi în diaspora şi în comunităţile istorice, măsurile luate de actualul Guvern sunt clar în defavoarea dumneavoastră, sunt măsuri luate în dispreţul dumneavoastră. Vă recomand călduros să vă gândiţi de două ori cui îi acordaţi votul în 24 noiembrie. Votaţi cu inima pe 24 noiembrie!”, a mai spus Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com