Click pentru a te abona

Deputatul PSD Anișoara Radu îl întreabă pe Ministrul Sănătății cum s-ar putea rezolva deficitul de medici în județul Tulcea

0 Shares

După toate diligențele făcute de reprezentanții administrației publice locale de a aduce mai mulți medici pentru a satisface nevoile populației, județul Tulcea, asemenea multor altor zone din țară, continuă să se confrunte cu o nevoie acută de medici. Parlamentarii tulceni caută soluții pentru rezolvarea acestei situații iar deputatul Anișoara Radu a adresat o interpelare în acest sens  Ministrului Sănătății, Florian Bodog, revenind la propunerile referitoare la armonizarea legislației care ar permite medicilor din Republica Moldova să profeseze în România:

“Este cunoscut faptul că medicii nu doresc să vină să profeseze în județul Tulcea din cauze diverse: salarizarea insuficientă, lipsa dotărilor performante, a echipamentelor de ultimă generație, precum şi dificultăţile de a ajunge în zonele izolate. Spre exemplu, unui medic care activează în Delta Dunării îi este foarte greu să aibă 1.800 de pacienţi înscrişi pe listă dintr-o singură comună, iar deplasarea între localităţi este, de cele mai multe ori, o adevărată aventură, atât pe apă, cât şi pe uscat, aspecte care îi determină să plece în alte zone mai puţin izolate.

După cum ştiţi, fenomenul migraţiei medicilor şi asistenţilor medicali este în continuare de nestopat, absolvenţii facultăţilor de medicină nu completează locurile pentru medicii rezidenţi, iar dintre cei care îşi fac rezidenţiatul la Tulcea foarte puţini rămân după finalizarea acestuia.  În aceste condiţii, autorităţile locale şi judeţene din Tulcea nu au pârghiile necesare pentru a rezolva problema deficitului de cadre medicale şi sanitare, spre exemplu primarii din comunele Peceneaga şi Dorobanţu mi-au solicitat să le rezolv problema cu medicul de familie care a plecat la Constanţa.

Pentru rezolvarea situaţiei prezentate, vă rog să analizaţi o serie de propuneri menite să soluţioneze această criză accentuată de medici din judeţul Tulcea:

1. Permiterea medicilor din Republica Moldova, generalişti şi specialişti, să profeseze în România.  Aceştia sunt vorbitori de limba română, comunicarea fiind asigurată din start, mai ales cu persoanele vârstnice.

2.  Medicii generalişti din Republica Moldova să poată profesa ca medici de familie în România, fără să fie condiţionaţi de efectuarea rezidenţiatului pentru medicina de familie.

3. Medicii din judeţul Tulcea care îşi desfăşoară activitatea în mediu rural (de uscat) să beneficieze de acelaşi spor ca şi medicii care profesează în Delta Dunării.  Este necesar acest lucru pe fondul scăderii natalităţii, precum şi a procentului mare al persoanelor vârstnice, a celor singure şi nedeplasabile.

4. Creşterea veniturilor obţinute de medicii din mediul rural, tariful per capita. Aceştia pleacă deoarece veniturile salariale nu le acoperă cheltuielile, în condiţiile în care medicii de familie suportă toate cheltuielile de întreţinere cu cabinete şi salariile asistentelor din sumele primite în urma contractelor cu CAS.

Având în vedere complexitatea problemei prezentate, rog să analizaţi propunerile prezentate şi să identificaţi cea mai bună soluţie pentru a rezolva deficitul de medici din judeţul Tulcea” solicită deputatul PSD, Radu Anișoara.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com