Click pentru a te abona

Deputat Simion Lucian: Proiectul de lege privind Asistența comunitară – Mediciii comunitari pentru Delta Dunării plătiți conform unui program fix și nu la „capitație” de către Ministerului Sănătății.

0 Shares

După consultari cu comisiile de sănătate din Senat și din Camera Deputaților, deputatul social-democrat Simion Luciana depus Proiectul de lege privind Asistența comunitară – Mediciii comunitari pentru Delta Dunării plătiți conform unui program fix și nu la capitație de către Ministerului Sănătății.

Iniţiativa legislativă are drept scop introducerea în categoria profesională a persoanelor care pot acorda asistență medicală comunitară a medicilor specialiști de medicină de familie. Această modificare va avea un impact pozitiv mai ales în zonele izolate si defavorizate asa cum sunt cele din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”și Munții Apuseni, unde, atragerea medicilor de familie se realizează cu mare dificultate.

Este deosebit de necesară functionarea cabinetelor medicale individuale în localităţi din Delta Dunării sau Muntii Apuseni care, mai ales în sezonul rece, au un grad de izolare ridicat iar localnicii  nu au posibilitatea să se deplaseze în alte localităţi pentru a obţine servicii medicale conform necesităților.

Medicii comunitari ar urma să aibă raporturi contractuale cu unităţile administrativ teritoriale şi ar putea să aibă asigurată finanţarea din bugetul local prin decontări de la Ministerul Sănătății prin Direcțiile de Sănătate Publică județene. Astfel, în compartimentele de asistenţă medicală comunitară sau în centrele comunitare integrate din aceste localităţi izolate, medicii ar putea opta pentru asigurarea de servicii potrivit competenţei lor ca medic comunitar în condițiile în care nu se poate realiza  capitația  minimă  sau de medic de familie, ca urmare a faptului că densitatea populației în aceste zone izolate, este mică.

Măsura se impune deoarece în anumite zone, cum este Delta Dunării, dintr-un număr total de 7 comune din perimetrul rezervaţiei doar 3 comune (C.A. Rosetti, Chilia Veche şi Sfântu Gheorghe) au cabinet medical individual de medicină de familie functional, doar în satul de reşedinţă al unităţii administrativ teritoriale.  Rămân astfel un număr de 4 comune (Crişan, Ceatalchioi, Pardina şi Maliuc) care nu au cabinete medicale individuale functionale, de altfel nu există medic nici în reședința de comună chiar dacă s-au făcut eforturi considerabile de către Consiliul Județean Tulcea de a atrage cadre medicale specializate. Se știe deja că aceste patru comune sunt total izolate pe timp de iarnă când îngheață totul. În aceeaşi situaţie sunt și  11 sate (Caraorman, Periprava, Pătlăgeanca, Letea, Gorgova, Vulturu, Mila 23, Partizani, Ilgani de jos, Ilgani de sus, Bălteni de jos) din Delta Dunării.

Prezența medicilor este absolut necesară pe toată perioada sezonului estival când numărul turiștilor poate ajunge la aprox. 100.000 de persoane (!) pentru care trebuie să existe servicii medicale corespunzătoare”a declarat deputatul social democrat Simion Lucian în cadrul unei declarații de presă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com