Click pentru a te abona

Deputat Simion Lucian: Program special pentru anvelopare în mediul rural.Creșterea performanței energetice pentru zonele izolate (Delta Dunării)

0 Shares

Deputatul social-democrat, Simion Lucian, a adresat o serie de  întrebări Vicepremierului și Ministrului Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, referitoare anveloparea în mediul rural și la promovarea unor programe specializate de creştere a performanţei energetice pentru zonele izolate, cum este Delta Dunării, o problematatică ridicată de numeroși locuitori ai județului Tulcea.

“Încă din 2009 a fost promovată de Guvernul României o ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Mă refer la ordonanţa de urgenţă nr.18 din 2009.

În paralel, Guvernul României a dezvoltat programe pentru creşterea performanţei energetice a caselor de locuit, spre exemplu Programul Casa Verde Plus.

Programele pentru anveloparea blocurilor au avut rezultate mixte, în funcţie de puterea financiară a administraţiilor publice, dar putem concluziona că a existat o îmbunătăţire a performanţei energetice acolo unde au fost realizate lucrările.

Totuşi, consider că blocurile de locuinţe din mediul rural şi clădirile instituţiilor publice au fost văduvite de beneficiile acestui program.

Sigur, blocurile de locuinţe din mediul rural, în mod teoretic, ar putea beneficia, dar autorităţile locale nu au la dispozitie linii de finantare cu o asemena destinatie si nici de  fonduri pentru finanţarea lucrărilor.

În cazul clădirilor instituţiilor publice, indiferent dacă se află în mediul rural sau urban, există prevederi exprese care le exceptează de la programul menţionat.

Mai mult, în cazul unor zone izolate şi fără posibilităţi materiale pentru derularea unor astfel de proiecte, cum este cazul Deltei Dunării, şansa de a beneficia de programul de anvelopare este ca şi inexistentă.

Din aceste motive, cred că ar fi util să fie promovate de către Guvernul României programe specializate, cu instrumente de finanţare accesibile, pentru zonele izolate, pentru mediul rural şi pentru clădirile instituţiilor publice, în vederea creşterii performanţei energetice.

Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Aveţi în vedere promovarea unor programe de creştere a performanţei energetice pentru blocurile de locuinţe şi clădirile instituţiilor publice din mediul rural?
  2. Aveţi în vedere promovarea unor programe specializate de creştere a performanţei energetice pentru zonele izolate, cum este Delta Dunării care cu toate ca are Programul de Investitii Teritoriale Integrate nu are eligibilitate pentru localitatile mici ?
  3. Care ar fi instrumentele de de finanţare legale pe care le puteţi folosi pentru ajutarea autorităţilor locale din zonele menţionate pentru derularea programelor de creştere a performanţei energetice?” Social-democratul Simion Lucian Eduard a specificat faptul că așteaptă răspunsul în scris.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com