Click pentru a te abona

Deputat Radu Anișoara: Noul concept „telemuncă” este de real folos atât pentru angajator cât și pentru angajat și marchează un moment important în acțiunea de modernizare a relațiilor de muncă

0 Shares

Deputații au votat Legea care reglementează activitatea de „telemuncă”(teleworking). Mai multe informații privind această nouă oportunitate pentru persoanele care-și pot desfășura activitatea cu ajutorul unui computer ne-a oferit deputatul social democrat, Anișoara Radu, membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție socială:

„Am votat în plenul Camerei Deputaților legea care reglementează activitatea de “telemuncă”, după ce la sfârșitul anului trecut Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, al cărei membru sunt, a avizat favorabil proiectul de lege care urma să reglementeze acest nou concept, o oportunitate pentru cei care lucrează în IT, pentru traducători, pentru alte profesii de gen.

Legea permite salariatului să îşi poată îndeplini atribuţiile de serviciu în alte condiții decâte cele clasice, cel puţin o zi pe lună, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Vorbim despre o formă de organizare flexibilă, modernă a muncii prin care salariatul își poate desfășura activitatea specifică funcției, ocupației, meseriei, în alt loc decât cel administrat de angajator. În Japonia se practică pe scară largă această formă de muncă, de altfel chiar legislația din Japonia a stat la baza acestui proiect bine primit de către persoanele care doresc să lucreze de acasă, de exemplu.

În fapt, legea pe care tocmai am votat-o, permite persoanelor care-și desfășoară activitatea cu ajutorul computerului să lucreze de acasă dar să aibă contract de muncă înregistrat la REVISAL, așadar să aibă toate drepturile și obligațiile unui salariat obișnuit. Repet, este vorba despre acordul de voință al părților, angajat și angajator, prevăzut în mod expres în contractul individual de muncă.

Angajatorul are obligaţia să asigure “telesalariatului” mijloacele aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi instruirea adecvată. Telesalariatul are obligaţia să îşi desfăşoare activitatea în aşa fel încât să nu pună în pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane și să poată fi controlat pe parcursul celor opt ore de muncă.

Contravențiile aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi cuprinse între 2000 și 10000 lei pentru fiecare persoană. Contravaloarea contravenției poate fi achitată în 48 de ore de la data încheierii procesului verbal de constatare, jumătate din cuantumul amenzii.

Cred că această lege este de real folos atât pentru angajator cât și pentru angajat și marchează un moment important în acțiunea de modernizare a relațiilor de muncă” a declarat deputatul social democrat, Anișoara Radu.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com