Click pentru a te abona

2018 a fost un an plin, rotund, cu activitate parlamentară intensă, cu multe legi definitorii

83 Shares

*2018 a fost un an plin, rotund, cu activitate intensă. S-au redus multe dintre inechitățile care guvernau viața românilor, cu multe inițiative legislative, cu multe legi definitorii

DNews: A mai trecut un an, a început alt an…Cum a fost anul 2018?

Dep.Radu Anișoara: Anul 2018 a fost un an al provocărilor pe care l-am trecut cu realizări notabile, Alianța PSD-ALDE a reușit să reducă multe dintre inechitățile care guvernau viața românilor.

Am avut de lucru din plin, nu am prea avut timp să “moțăim” prin parlament, am iniţiat sau coiniţiat 43 de iniţiative legislative dintre care deja o parte au devenit legi. Am susținut 23 de declaraţii politice, am depus 10 întrebări şi interpelări, am avut multe dezbateri pe legi importante, am avut și multe întâlniri în teritoriu cu tulceni de toate vârstele, fiecare cu problemele lui sau ale comunității în care trăiește. Am încercat să fiu cât mai mult în mijlocul tulcenilor…A fost un an plin, rotund, cu activitate intensă.

DNews: Care sunt domeniile de activitate care au stat mai mult în atenția dumneavoastră?

Dep.Radu Anișoara: După cum știți, sunt membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială iar anul 2018 a început cu noile reglementări privind asistența socială a vârstnicilor: extinderea serviciilor de îngrijire comunitară, asigurarea cheltuielilor din cadrul căminelor pentru vârstnici din bugetele locale și bugetul de stat și scăderea contribuției lunare de întreținere a susținătorilor pensionarilor din centrele rezidențiale. Prevederi legislative cu un impact social major sunt creşterea punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată la 2.080 de lei care reprezintă o creștere de 9,47%, iar minimul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare reprezintă o creștere de 23,68%.
De asemenea, măsurile economice adoptate de Guvern au dus la o creştere a PIB-ului cu 4,2% în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, ceea ce înseamnă că economia României creşte şi că cetăţenii au un nivel de trai mai bun.

De interes pentru tulceni este legea care oferă posibilitatea autorităţilor publice locale să finanţeze proiecte transfrontaliere cu Ucraina în baza acordurilor de înfrăţire, benefică, cum spuneam, pentru foarte multe comunități care au depus sau au în lucru astfel de proiecte și legea prin care am reintrodus sporul de izolare pentru angajaţii administraţiei publice locale din Delta Dunării.

DNews: După mulți ani în care am privit neputincioși cum ne pleacă medicii și personalul medical de specialitate în străinătate, iată, s-au găsit soluții viabile pentru ca acest lucru să se întâmple tot mai rar?

Dep.Radu Anișoara: Sănătatea românilor a fost și rămâne o prioritate pentru Alianța PSD-ALDE care, după cum bine știți, am adoptat Legea salarizarii unitare prin care medicii, asistentele, ambulantierii au intrat, de la 1 martie, pe grila salarială din 2022. Astfel, un medic primar a ajuns la salariul de 15.000 lei. Deasemenea, am adoptat o iniţiativă legislativă privind menţinerea în activitate a medicilor militari şi a subofiţerilor sanitari, după împlinirea vârstei standard de pensionare….

DNews: Veniți din mediul de business care a tras în permanență semnale de alarmă…

Dep.Radu Anișoara: Mediul de afaceri a rămas în continuare în atenția noastră. IMM-urile sunt sunt inovative şi aduc plusvaloarea economică, aici se crează locurile de muncă și aici se nasc produsele românești. Dacă avem un mediu de afaceri sănătos, avem o societate puternică.

Stimularea investiţiilor reprezintă pilonul esenţial al creşterii economice pentru 2018 şi se găseşte cu prioritate în zona IMM-urilor.

Și aici vorbim despre o serie de prevederi legislative ce vin în sprijinul activității întreprinzătorilor autohtoni; procedura de achiziții publice a fost simplificată și armonizată cu acquis-ul comunitar. Au fost adoptate reglementări care vin în sprijinul anumitor categorii sociale pentru un acces deschis pe piața muncii, susținere financiară pentru firmele  care angajează tineri cu vârsta de până la 40 de ani în sectoare precum agricultură, acvacultură sau industria alimentară.

Deasemenea, aș mai aminti trei Programe deosebit de importante pentru dezvoltarea economică:

Programul “Investeşte în tine”, prin care tinerii pot lua credite de până la 40.000 de lei pentru a investi în propria dezvoltare, taxele şi dobânzile aferente creditului fiind suportate de stat;

Programul Growth “Contul de economisire Junior”, prin care, la fiecare 1.200 de lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul acordă un sprijin anual de 600 de lei;

Programul “Start-up Nation”, prin care vor fi finanţate 10.000 firme cu sume de până la 200.000 de lei pentru dezvoltarea unei afaceri.

Tot în sprijinul încurajării tinerilor pe piața muncii au apărut Legea unceniciei, Legea intershipului și Telemunca.

DNews: Cum a început anul 2019 pentru dvoastră? Cum se prefigurează a fi acest an?

Dep.Radu Anișoara: Anul acesta este un an deosebit de important pentru faptul că iată, chiar astăzi, când vorbim, preluăm oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și urmează o perioadă extreme de plină de acțiuni special. În anul 2019 salariile și pensiile vor continua să crească potrivit Legii salarizării unitare adoptată de Parlamentul României și a Legii sistemului unitar de pensii publice.
Merită subliniat faptul că în următorii doi ani, 2019-2020, se vor acorda voucherele de vacanță angajaților din sistemul public la valoarea de 1.450 de lei, pentru stimularea și dezvoltarea turismului românesc. Anul acesta, peste 1,2 milioane de persoane au primit aceste vouchere de vacanță pe care le-au utilizat în unități de cazare din România drept pentru care s-a înregistrat o creștere de peste 5% a numărului de turiști români care au ales să petreacă concediul în țară.
Am convingerea că anul 2019 va fi anul în care vor începe să se vadă în mod concret rezultatele în cele mai multe sectoare de activitate, că la nivelul județului Tulcea vor continua proiectele care vizează obiective deosebit de importante, dorite de tulceni, menite să ajute toată această zonă să se dezvolte și să capete acele valențele europene pe care ni le dorim cu toții.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com