Click pentru a te abona

Deputat PSD, Mirela Furtună Modificarea Legii cetăţeniei – un pas spre normalitate

0 Shares

În cadrul unei declarații politice, deputatul PSD Mirela Furtună a vorbit despre modificările legislative care au un impact deosebit asupra românilor din diaspora, în mod special cei din Republica Moldova și din Ucraina și a salutat promovarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 65/2017 care a rezolvat o serie dintre problemele de ordin juridic cu care se confruntau atât autoritățile române cât și rÎn calitate de membru al persoanele în speță. Redăm mai jos textul integral al declarației:

“În calitate de membru al Comisiei pentru politică externă, sunt foarte atentă la modificările legislative care au un impact asupra cetăţenilor români din diaspora.

Interpretarea diferită, de către autorităţile româneşti competente, în perioade distincte, a unor dispoziţii din Legea cetăţeniei române, a creat probleme deosebite pentru anumiţi cetăţeni români care şi-au pierdut, fără voia lor, cetăţenia.

Comunităţile afectate cel mai mult de aceste interpretări au fost cele româneşti din Republica Moldova şi Ucraina şi au lezat, mai ales, drepturile minorilor.

Practic, deşi aveau un paşaport românesc, care atestă prin sine însuşi cetăţenia unei persoane, când aceştia au încercat să le înnoiască, s-au lovit de refuzul autorităţilor româneşti.

În fapt, iniţial interpretarea şi aplicarea art. 9 din Legea cetăţeniei a fost aceea că, pentru minor, dobândirea cetăţeniei române ar decurge cvasiautomat din legătura de filiaţie, nefiind obligatorie parcurgerea procedurii de acordare a cetăţeniei române odată cu părinţii, la autoritatea competentă, potrivit legii.

Ulterior, autorităţile româneşti competente au considerat că acordarea la cerere a cetăţeniei este incompatibilă cu dobândirea prin efectul legii a acesteia, astfel că, în situaţia în care pentru persoanele solicitante nu a fost urmată procedura de dobândire a cetăţeniei române odată cu părinţii sau cu părintele acestora, la autoritatea competentă, aceste autorităţi refuză înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine sau eliberarea actului de identitate ori a paşaportului românesc, ori, după caz, reînnoirea acestor documente eliberate anterior, considerând că persoanele respective nu au dobândit cetăţenia română.

Această interpretare, care a generat şi numeroase litigii, trebuia rezolvată cât mai rapid în favoarea cetăţenilor români lăsaţi fără documente româneşti.

Salut, pe această cale, eforturile Guvernului României de a rezolva cât mai rapid această situaţie inacceptabilă prin promovarea unei ordonanţe de urgenţă, care a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare la 25 septembrie. Este vorba de Ordonanţa de urgenţă nr. 65/2017.

Prin adoptarea acestei ordonanţe, au fost rezolvate trei probleme: în primul rând au fost instituite reguli de fond şi proceduri clare, pentru instituţiile cu atribuţiile în domeniu, pentru înlăturarea riscului unor interpretări diferite; în al doilea rând, ţinând cont de faptul că un număr foarte mare de persoane au o situaţie incertă cu privire la statutul lor juridic, s-au adoptat norme tranzitorii care să le recunoască calitatea de cetăţeni români şi să înlăture în termen cât mai scurt consecinţele grave suferite de aceste persoane; în al treilea rând, având în vedere numărul fluctuant al cererilor de cetăţenie adresate anual Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, s-a stabilit ca numărul membrilor Comisiei pentru cetăţeniei să poată fi mărit, prin ordin al ministrului justiţiei, în funcţie de volumul de lucru, ceea ce va duce la creşterea ritmului de soluţionare a cererilor de acordare şi redobândire a cetăţeniei române.

Consider că aceste măsuri sunt binevenite şi vreau să-i felicit pe miniştrii PSD şi ai ALDE, care au lucrat la acest act normativ!” Deputat PSD, Furtună Mirela.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com