Click pentru a te abona

Deputat PSD, Mirela Furtună: Independenţa Cataloniei – un test pentru integritatea Spaniei

0 Shares

Subiectul principal din ultimele zile a fost reprezentat de declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Vineri, 27 octombrie, Paralamentul Cataloniei a votat cu o majoritate covârşitoare declaraţia de independenţă. În aceeaşi zi, Senatul de la Madrid a votat aplicarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, prin care a fost anulată temporar autonomia Cataloniei, Parlamentul acesteia a fost dizolvat, iar Guvernul regional, în frunte cu Carles Puigdemont, a fost demis, urmând ca pe 21 decembrie să aibă loc alegeri anticipate.

Mai mult, faţă de liderii separatiştilor, în frunte cu Carles Puigdemont, a început urmărirea penală sub săvârşirea infracţiunii de rebeliune, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani.

Din punctul de vedere al reacţiilor internaţionale, remarcăm o solidaritate a statelor membre UE, a căror guverne nu au recunoscut independenţa Cataloniei. De asemenea, liderii UE au avut o poziţie foarte clară, prin care au avertizat că Catalonia ca stat indepentdent nu ar face parte din UE. În plus, oficialii NATO au declarat că situaţia din Spania va trebui rezolvată prin aplicarea dispoziţiilor constituţionale.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis un comunicat prin care reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei. (declarație politică)

Chiar şi în aceste condiţii lucrurile nu sunt foarte clare, deoarece aplicarea dispoziţiilor articolului 155 şi preluarea instituţiilor catalane de către Guvernul de la Madrid, reprezintă un test pentru autorităţile centrale.

Nu trebuie să neglijăm faptul că aproape jumătate din populaţia Cataloniei susţine independenţa şi s-ar putea opune preluării puterii de către autorităţile centrale.

De asemenea, o intervenţie în forţă, eventual prin folosirea armatei, ar putea crea premisele unui război asimetric, în care separatiştii să folosească emoţia şi imagini video pentru sensibilizarea opiniei publice internaţionale.

De aceea, consider că autorităţile centrale se află în faţa unui test a cărui rezultat poate fi pierderea integrităţii Spaniei, dacă nu vor acţiona cu prudenţă şi inteligenţă.

Există, însă, şi aspecte de natură să îi ajute în acest demers, cum ar fi faptul că peste 1000 de firme şi-au mutat sediul social din Catalonia, iar acest exod este abia la început.

Este evident că economia Cataloniei ar fi foarte grav afectată în cazul ruperii de Spania, de aceea este foarte posibil ca o parte dintre catalanii care au susţinut independenţa să-şi reconsidere poziţia. În acest sens, un sondaj de opinie dat publicităţii arată că partidele pro-independenţă ar pierde majoritatea în cazul unui scrutin.

Acum două săptămâni citeam, în plenul Camerei Deputaţiolor, o declaraţie politică în care subliniam efectele negative, din punct de vedere economic, al declarării unilaterale a independenţei Cataloniei, şi tot atunci pledam pentru un dialog deschis şi onest între Madrid şi Barcelona.

Cred în continuare că indiferent de modul în care Guvernul de la Madrid va rezolva această problemă, dialogul şi negocierea rămân singurele instrumente care ar putea duce la un rezultat viabil care să reziste testului timpului. (declarație politică)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com