Click pentru a te abona

Deputat PSD, Mirela Furtună: “Drepturile românilor din Ucraina de a studia în limba maternă continua să rămână un subiect important pe agenda Comisiei pentru politică externă”

0 Shares

Am revenit la subiectul privind Legea Educației din Ucraina care a adus prejudicii serioase românilor și a celorlalte minorități etnice din țara vecină, privind drepturile și libertățile, în speță, faptul că limitează accesul la educație în limba maternă a minorităților etnice. Am întrebat un parlamentar social-democrat, Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă și un susținător al ideii de cooperare și colaborare dintre județul Tulcea și Izmail (Ucraina), dacă s-au mai făcut diligențe pentru ca dreptul românilor din Ucraina de a studia în Limba Română să fie respectat.

“După cum bine știți, eu și unul dintre colegii mei deputați, am însoțit delegația tulceană care a participat la festivitățile prilejuite de sărbătoarea orașului Izmail ,de care ne leagă istoria și relațiile de colaborare foarte bune.  Așadar, cu prilejul vizitei de la sfârșitul lunii septembrie, noi am mers și la Centrul de Informare al României din Izmail și am oferit cărți scrise în limba română pe care le-am adunat cu ajutotul colegilor mei, deputați de Tulcea și a multor tulceni cărora le mulțumesc încă o dată și am mai oferit 50 de dicționare “Ucrainean-Român”, cu scopul promovării limbii și culturii românești  în rândul cetățenilor de etnie română din regiunea Odesa. Sigur, evenimentele s-au derulat apoi în Ucraina independent de voința noastră, dar trebuie să vă spun că au existat mesaje ferme de la Ministerul de Externe, de la Parlamentul României, de la Președinție, care dezaprobă noua Lege a Educației adoptată de autoritățile ucrainene.

Deasemenea, personal, am atras atenția printr-o declarație politică de la tribuna Camerei Deputaților asupra faptului că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei  a adoptat Rezoluția 2189 în cadrul celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare de la Strasbourg.

Rezoluţia – cu titlul: “Noua lege a educaţiei din Ucraina: un impediment major cu privire la învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale” – lansează un apel foarte clar către autorităţile ucrainene, de a modifica noua Lege a educaţiei şi de a aplica recomandările şi concluziile Comisiei de la Veneţia.

Textul rezoluţiei cuprinde şi trei principii pe care părţile interesate ar trebui să le urmărească, pentru a ajunge la un consens. M-aş referi la al doilea principiu, deoarece mi se pare extrem de relevant în contextul dat.

Al doilea principiu este, aşa cum a declarat Comitetul consultativ pentru Convenţia-cadru – “limba este o componentă esenţială a identităţii individuale şi colective. Pentru un număr important de persoane aparţinând minorităţilor naţionale, limba este unul dintre principalii factori ai identităţii şi identificării lor minoritare”. Sub forma diplomatică în care este scris, APCE pune un accent deosebit pe riscurile majore pe care art. 7 din Legea educaţiei din Ucraina le prezintă.

Consider că adoptarea acestei rezoluţii va crea o presiune suplimentară pe autorităţile ucrainene, de a ajunge la un acord cu ţările care au minorităţi semnificative în Ucraina. România are un interes deosebit în această privinţă, deoarece nu mai puţin de 400.000 de etnici români locuiesc în Ucraina.

În încheiere, vreau să subliniez că această victorie ne va ajuta să sprijinim efectiv minoritatea română din Ucraina şi va crea mai multe pârghii pe care autorităţile româneşti le pot folosi pentru atingerea obiectivului vizat” ne-a declarant deputatul social-democrat, Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com