Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună :„Românii de Pretutindeni. Realități și aspirații”. Se lucrează la elaborarea unor proiecte adaptate specificului şi nevoilor comunităţilor de români din Diaspora”

0 Shares

Aula Academiei Române, a găzduit dezbaterea cu tema „Românii de Pretutindeni. Realități și aspirații” prilej cu care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) a lansat calendarul de activități pentru 2018. Acțiunea organizată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române şi Fundaţia Universitară a Mării Negre și-a propus dezbaterea problematicilor conaționalilor noștri în societatea contemporană și prezentarea elementelor de noutate, a obiectivelor instituționale, pentru anul 2018. Mai multe amănunte ne-a oferit deputatul Mirela Furtună, vicelider al Grupului Parlamentar al PSD, secretar al Comisiei pentru politică externă, care a participat la dezbaterea de la Acedemia Română:

A fost o dezbatere extrem de interesantă și s-a discutat despre proiecte concrete,  dedicate românilor din toate colțurile lumii, despre eforturile preconizate a se face printr-o serie de proiecte menite să-i sprijine pe conaționalii noștri pentru a–și păstra identitatea etnică, lingvistică, culturală, religioasă și, evident,  un obiectiv important menit să readucă acasă un număr cât mai mare de români.

S-a subliniat faptul că se lucrează la elaborarea unor proiecte  adaptate la specificul şi nevoile comunităţilor de români din Diaspora, la o Strategie Națională a Diasporei. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat elementele unor programe destinate românilor din afara graniţelor în Anul Centenar care vizează realizarea unei Enciclopedii a românilor de pretutindeni, promovarea cărţii româneşti în 100 de biblioteci în Diaspora, inaugurarea „Casei românilor de pretutindeni”. Vorbim în fapt despre câteva campanii de anvergură în Anul Centenar (!) și mă refer la publicarea primei Enciclopedii a românilor de pretutindeni, realizată împreună cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, un prim instrument prin care comunităţile româneşti vor fi cunoscute şi profilul lor va deveni accesibil decidenţilor din România, cercetătorilor, jurnaliştilor sau studenţilor interesaţi. Despre „100 de biblioteci româneşti în Diaspora”, o campanie care va începe chiar în această lună prin care, în anul Centenarului, să  se promoveze foarte mult limba şi cultura română, tradiţiile și obiceiurile noastre populare. Pentru copiii şi adolescenţii din Diaspora va fi organizat un concurs foarte frumos și motivant aș spune, de eseuri în limba română intitulat ‘100 de eseuri pentru 100 de ani’ câştigătorii  urmând să fie premiați de Ziua limbii române”.

Nu în ultimul rând aș menționa faptul că peste 3.000 de elevi şi studenţi români din Diaspora vor ajunge în taberele de vacanţă „ArcCentenar”, deci și în Delta Dunării, la Sulina în perioada iulie, august, noiembrie.

“Casa Românilor de pretutindeni” și “10 pentru Centenar” sunt două proiecte deosebit de ofertante dacă ne gândim la faptul că acest sediu al românilor din afara granițelor  va avea printre atribuții identificarea, păstrarea, analizarea documentelor şi materialelor  venite de la românii din Diaspora, găsirea de soluții concrete pentru multe dintre problemele ridicate de ei. Proiectul 10 pentru Centenar își propune identificarea a câte 10 personalităţi în 10 comunităţi româneşti din Diaspora care să fie premiate, promovate, într-un calendar al personalităţilor.

În încheiere aș dori să reiterez faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a acordat atenția cuvenită propunerii referitoare la realizarea de înfrățiri între județele României cu unităţi administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunităţi de români, în special cele istorice, după modelul județului Tulcea cu Raionul Ismail și va organiza o campanie în acest sens” ne-a declarat deputatul social democrat Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com