Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună: Proiectul „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului și a cooperării între etnicii români din afara granițelor

0 Shares

La ceremonialul prilejuit de deschiderea Proiectului  „Descoperă și Cunoaște România” organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (M.R.P.) la Palatul Parlamentului  au fost prezenți: ministrul Natalia Intotero, secretarul de stat Veaceslav Șaramet, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka și subsecretarul de stat Victor Ionescu de la aceeași instituție și reprezentanți ai conducerii Consiliului Județean Tulcea. Deputatul Mirela Furtună, vicelider al social democraților din Camera Deputaților, secretar al Comisiei pentru politică externă, ne- a vorbit despre acest eveniment care marchează  realizări concrete ale unor demersuri care s-au făcut în timp:

“Vorbim despre ediția Centenar a programului „Descoperă și Cunoaște România”, o ediție extrem de importantă și de încărcată de o simbolistică  profundă  pe care românii din afara granițelor o percep într-un mod cu totul special: Anul Marii Unități Naționale, când sărbătorim prima sută de ani de la Unirea României cu provinciile sale istorice. La evenimentul organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) au participat și 50 de etnici români din Ismail care au discutat despre comunitatea românească din Ucraina, despre problemele cu care se confruntă cu președinții celor două camera ale Parlamentului României, domnii Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, cu reprezentanți ai Guvernului și ai autorităților locale din județul Tulcea.

Trebuie să subliniez faptul că proiectul M.R.P., „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la dezvoltarea comunicării, a dialogului și cooperării active  între etnicii români din afara granițelor, pentru menținerea legăturilor identitare românești, pentru cunoașterea limbii române, pentru păstrarea  tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Edițiile anului Centenar sunt dedicate tinerilor din comunitățile istorice pe tot parcursul perioadei martie-decembrie 2018.

După cum vă amintiți cu siguranță, am susținut întotdeauna studierea limbii române în comunitățile româneșt din afara granițelor și în vizitele pe care le-am avut la invitația autorităților de la Izmail, de exemplu, împreună cu colegii mei din Tulcea, am donat cărți și dicționare și am încurajat acțiunile menite să dezvolte cooperarea și dialogul. Vorbeam despre burse acordate etnicilor români cu domiciliul în Ucraina și iată că în baza Hotărârii 31/2018 s-a aprobat plata unui număr de maximum 1.000 de burse în cuantum de 200 lei/lună/bursă și a 300 de stagii de perfecționare oferite profesorilor de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Bursele se acordă elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, pentru perioada ianuarie – iunie 2018” ne-a relatat social democratul Mirela Furtună.

La finalul reuniunii de la București, participanții au vizitat Palatul Parlamentului, și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com