Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună: În satele noastre oamenii continuă să-și păstreze curățenia sufletească care ne ajută să ne facem acea introspecție…

0 Shares

Săptămâna Mare dinantea Sărbătorilor Pascale este ultima săptămână a Postului Paștilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până-n ziua de duminică, atunci când sărbătorim cu bucurie an după an, Sfânta Înviere a Mântuitorului. Sărbătoarea se află sub semnul miracolului iar farmecul său deosebit este dat atât de semnificația spirituală („…învierea Mea va fi totodată o înviere pentru toți cei care Mă urmează.” – Marea Evanghelie a lui Ioan de Jakob Lorber) cât și de tradiții (oul roșu și cel pictat, masa cu mâncăruri tradiționale, slujba de sâmbătă seara cu primirea luminii).

Paștele este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie.

„Intotdeauna, de când mă știu, Săptămâna Mare, cunoscută drept Săptămâna Patimilor a fost pentru mine și familia mea o perioadă specială, cu multe evenimente care ne insuflau, nouă copiilor, acel sentiment unic conform căruia o minune stă să se-ntâmple” ne-a mărturisit deputatul tulcean, Mirela Furtună în Vinerea Mare, după o acțiune umanitară a Organizației Femeilor Social Democrate judetul Tulcea.

Mirela Furtună: Desigur, în copilărie totul era ca o poveste pe care o trăiam cu intensitate, cu acea nerăbdare și bucurie inexplicabilă, cu emoție și pioșenie pentru că așa ne învăța bunica mea cea dragă. Ea a învățat-o pe mama, dar și pe mine multe rugăciuni, cum să ne păstrăm credința în orice situație și nu în ultimul rând, cum se frământă și cum se pregătesc cei mai aromați și mai pufoși cozonaci. Ei, dar țineam cu toții postul, cel puțin prima și ultima săptămână, când era musai să nu mâncăm de dulce, să nu ne certăm, să ne cerem iertare de la cei față de care am greșit.

Rep.Dnews: Țineați Postul fără îngrădire, de bunăvoie? Conștientizați importanța acestei perioade?

Mirela Furtună: Vorbesc despre perioada copilăriei pe care mi-am petrecut-o într-una dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ, Niculițelul străbun, străjuit de păduri seculare și marcat de locuri sfinte. Pentru că aici s-au descoperit printr-un miracol moaștele  Sfinţilor martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip care sunt prăznuiţi în fiecare an la data de 4 iunie. Eram copii, sigur că ne doream ceva dulce dar odată cu trecerea timpului am înțeles semnificația acestei perioade și importanța Postului. Bunica ne-a vorbit despre toate patimile indurate de Fiul Domnului, am mers la biserică, am lăcrimat și m-am bucurat…pentru că primeam mereu cate ceva de la iepuras, toata casa mirosea a cozonac, atmosfera era foarte-foarte placută.

Rep.DNews: Se simte un soi de nostalgie…

Mirela Furtună: Evident. Erau alte vremuri, oamenii erau altfel… din fericire, în satele noastre oamenii continua să-și păstreze acea curățenie sufletească care ne ajută să încetinim ritmul cotidian și să ne facem acea introspecție… când contabilizăm, practice, lucrurile bune și pe cele mai puțin bune din viața noastră…Cred că fiecare trăim astfel de momente în preajma sărbătorilor religioase, a aniversărilor, a altor evenimente care ne ajută să ne oprim un pic din goana care ne marchează cotidianul, să respirăm adânc și, de multe ori să luăm decizii importante.

Rep.DNews: Anul acesta ați fost acasă, la sat?

Mirela Furtună: Continui să mă întorc acasă, la Niculițel, în fiecare an (!) Este aici un aer atât de proaspăt, forfota oamenilor preocupați de perioada sărbătorilor Pascale…Aici timpul trece altfel. Da, împreună cu mama și cu una dintre nepoate am pregătit cozonacul și ouăle pentru Sfânta Sărbătoare a Paștelui.  Bunica ne-a învățat că aceste copturi speciale,  cozonacul și pasca, se prepară în Joia Mare. Tocmai de aceea, dis de dimineață ne-am apucat de preparat și frământat aluatul, l-am lăsat la dospit la temperatura potrivită și apoi l-am copt cu mare atenție. Am vopsit și ouăle și le-am pregătit pentru noaptea de Înviere, am mers la biserică…și l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să mă ierte pentru faptul că nu am reușit anul acesta să țin postul așa după cum obișnuiam. Astăzi (Vinerea Mare) voi ține post negru și…Așa după cum spuneam unor jurnaliști care m-au întrebat despre post vreau să vă asigur de faptul că sunt un credincios practicant, credința se păstrează în sufletul nostru, în felul în care gândim și în faptele noastre…Rep.DNews: Sunt foarte mulți oameni săraci, necăjiți, bolnavi care au nevoie de ajutor din partea noastră, a tuturor. Am înțeles că ați avut astăzi o astfel de acțiune…

Mirela Furtună: Nu-mi place să vorbesc despre felul în care-mi ajut semenii în măsura în care pot face acest lucru în nume personal. Dacă vorbim despre acțiunile caritabile pe care le face echipa Organizației Femeilor Social Democrate unde, iată, am deja o săptămână de când am avut onoarea de a fi aleasă pentru funcția cea mai înaltă, aceea de președinte, și da, sunt foarte

 

bucuroasă pentru faptul că împreună cu colegele mele am reușit să aducem un zâmbet și câteva bucate tradiționale pe masa de Paști pentru 35 de bătrâni tulceni cu venituri foarte mici, bolnavi și prea singuri. Ne-am întâlnit cu ei la sediul Asociației județene a Pensionarilor, am vorbit despre necazurile lor, despre așteptările pe care le au de la noi, despre sărbătorile Pascale…Erau triști, nu prea vorbeau atunci când au venit și, apoi, atmosfera s-a destins, s-au bucurat că și-a adus cineva aminte și de ei, că nu sunt singuri pe lume. Îmi doresc atât de mult să nu mai văd oameni vârstici singuri, necăjiți și, de cele mai multe ori neputincioși (!) Pentru ei și pentru copii defavorizați, cu nevoi speciale, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a-I ajuta. Noi avem niște proiecte în acest sens dar aș vrea ca astăzi să ne oprim aici și să urez tuturor Paște Fericit, cu lumină, cu speranță, cu credința că viitorul poate fi mai bun. Vă mulțumesc.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com