Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună: “În anul Centenarului Marii Uniri, eforturile diplomației românești trebuie să fie și mai puternice în apărarea drepturilor românilor din Ucraina”

0 Shares

“La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut am susținut o declarație politică despre victoria diplomației românești la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Rezoluţia 2189 (2017), cu titlul “Noua lege a educaţiei din Ucraina: un impediment major cu privire la învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale” a fost adoptată susținând, astfel, necesitatea modificării articolului 7 din Legea ucraineană a educaţiei, pentru a reda dreptul românilor și al altor minorități de a învaţa în limba maternă.

Iată că, în urma eforturilor diplomației românești, a raportului Comisiei de la Veneția și a presiunii internaționale și europene ministerul ucrainean al educatiei a amânat punerea în aplicare a articolului 7 din Legea Educației până în 2023.

Comisia de la Veneția, prin intermediul raportului publicat în decembrie anul trecut asupra legii, a considerat, cum era de așteptat, că minorităţile naţionale nu au fost efectiv consultate, iar noua lege conţine prea multe ambiguităţi şi nu oferă garanţii clare cu privire la respectarea obligaţiilor internaţionale şi constituţionale ale Ucrainei.

Practic, Comisia a confirmat poziţia României. Chiar de când această lege a fost adoptată noi am susținut și am avertizat că oferă mult mai puţine oportunităţi pentru românii minoritari de a învăța în limba maternă, iar termenul foarte scurt de implementare a dispoziţiilor legale ridică mari semne de întrebare cu privire la calitatea educaţiei ce ar urma să fie oferită.

Prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii, dar mai ales amendarea în conformitate cu principiile protecţiei internaţionale a drepturilor minorităţilor, nu au fost doar opiniile Comisiei de la Veneția, ci și ale noastre și ale celorlalte state vecine cu Ucraina nemulțumite de această chestiune. Respectarea prevederilor din Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale a Consiliului Europei şi Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, pe care Ucraina şi le-a asumat este obligatorie.

Aș vrea să ținem cont că în acest an, vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Un moment unic în istoria națiunii noastre unite pe care-l vom celebra cu dedicație și entuziasm. De aceea, cred că este și un moment oportun pentru a dubla eforturile noastre diplomatice pentru a proteja drepturile românilor din Ucraina, în spiritul Rezoluției de la Alba Iulia și al punctului 1 al acesteia.

Presiunea comunităţii internaţionale este importantă și trebuie să o folosim cât mai bine pentru a determina Ucraina să respecte drepturile românilor. Și trebuie să ținem cont că legea educației ucrainene nu este doar o miză românească, ci afectează interesele și drepturilor mai multor minorități.

Ucraina nu poate să ignore aceste aspecte, doar dacă și-a propus să renunțe la parcursul său european, iar eu, personal, nu cred într-un astfel de scenariu. Pe de altă parte, niciun stat nu poate face parte din comunitatea europeană dacă nu înțelege să respecte drepturile minorităților, care în fapt, este o cerință a tuturor democrațiilor care pun la loc de cinste drepturile în aranjamentele lor instituționale.

Pe termen scurt (în special în acest an al Centenarului) și mediu, diplomația românească trebuie să folosească la maxim aceste noi pârghii, rezoluția APCE și raportul Comisiei de la Veneția pentru a proteja drepturilor celor 400.000 de etnici români din Ucraina”.

Deputat Mirela Furtună, vicelider grup PSD, secretar Comisia pentru politică externă/Declarație politică.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com