Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună: Este o emoție specială, simți o vibrație greu de descris în cuvinte și simți cum te cuprinde liniștea și binecuvântarea

2 Shares

Sfinții Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculitel, județul Tulcea,  sunt prăznuiți în fiecare an pe 4 iunie. Acesti sfinți martiri  fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit în perioada 319 – 363 d.Hr., în timpul împăratului Licinius pentru credința lor creștină pe care a propovăduit-o “cel dintâi chemat”, Apostolul Andrei, în această parte a lumii. Sărbătoarea adună an după an mii de oameni veniți de peste tot din lume pentru pelerinajul și celelate evenimente create de Episcopia Tulcei, Parohia și Primăria Niculițel. Anul acesta au fost invitați fiii satului drept pentru care am abordat unul dintre ei, Mirela Furtună, astăzi deputat în Parlamentul României:

“Este una dintre marile sărbători ale întregii zone. Am copilărit în apropierea Criptei Martirice de la Niculiţel ‒ cel mai vechi şi mai bine păstrat „martirion” creştin din Peninsula Balcanică și am ascultat vrăjită cum povestea  bunica mea despre întâmplările pline de har și de minuni care s-au petrecut aici de-a lungul timpului.

Faptul că Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip au vegheat existența  noastră, a străbunilor noștri, ne-a ajutat să înțelegem care este menirea nostră în trecerea vremelnică pe pământ astfel încât noi continuăm să le spunem copiilor noștri despre toate câte au fost, despre frumusețea și simbolistica unică, divină mi-aș îngădui să spun, a acestor locuri.

Am primit cu mare bucurie invitația,  oficială de această dată, în calitate de fiică a satului,  chiar dacă am fost la sărbătoarea Sfinților Martiri și m-am recules în fața sfintelor moaștelor aproape în fiecare an. Este o emoție specială, simți o vibrație greu de descries în cuvinte și simți cum te cuprinde liniștea și binecuvântarea.

A fost foarte frumos din partea autorităților locale că au organizat o serie de evenimente culturale care au precedat sărbătoarea de astăzi. Am avut bucuria de a cunoaște mulți niculițeni artiști, scriitori, oameni de afaceri, eminenți profesori, am descoperit frumusețea  ineditul, simbolistica  picturilor de sorginte religioasă  care are la bază premisele artei de tradiție bizantină și am admirat cu real interes lucrările expuse pe simeze de doamna Paula Tudor Cerin, o pictoriță cu un palmares deosebit, membru al Uniunii Arțiștilor Plastici din România care exprimă cu adevărat bucuria actului artistic în stare pură.

Deasemenea mi-a plăcut foarte mult recitalul de poezie al scriitorului, niculițean, firește, Petre Ohan. Am scris în Cartea de onoare cu mult mai mult și, sper, mai bine decât spun acum, pentru că eram într-o stare specială,  indusă de locul în care mă aflam, de momentele artistice extrem de sensibile și de amintirile care veneau din copilărie când oamenii vorbeau despre minuni în șoaptă iar noi ne umpleam sufletele de încredere și de bucurie.

Am participat la pelerinaj,  la slujba de Vecernie săvârșită de un sobor de preoți și de PS Visarion, Episcop al Tulcei și doresc să mulțumesc cu smerenie tuturor pentru această onoare și pentru felul în care au înțeles să organizeze această mare sărbătoare a întregii regiuni. Vreau să adresez încă odată sincere felicitări  tuturor. Doamne ajută” a încheiat deputatul social democrat, Mirela  Furtună vizibil marcată de momentele trăite acasă, la Niculițel, când mii de oameni vin la moaștele sfinte ale celor patru martiri să-și găsească liniștea și împăcarea.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com