Click pentru a te abona

Deputat Mirela Furtună: Am propus încheierea unor protocoale de înfrățire cu regiuni/raioane din Ucraina după modelul Județului Tulcea cu Raionul Ismail pentru proiecte cu finanțare Europeană.

0 Shares

Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților a avut luni, 19 februarie a.c., o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și  ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe tema Legii educației din Ucraina. Am solicitat mai multe detalii despre această întâlnire de lucru care are în centrul atenției Legea educației ce pune în dificultate minoritățile naționale care doresc să studieze în limba maternă, deputatului social-democrat Mirela Furtună,, secretar în Comisia pentru politică externă:

“S-au reiterat coordonatele principale, începând de la adoptarea legii din luna octombrie 2017, la avizul Comisiei de la Veneţia cu mențiunea că avem în negociere un Protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei din Ucraina.

Reamintesc faptul că la inițiativa României, Ucraina a supus atenției, spre analiză  Legea educației Comisiei de la Veneția (decembrie 2017), organ consultativ al Consiliului Europei care susține drepturile minorităților de a studia în limba maternă. Deasemenea, în România s-a constituit o delegație parlamentară care a efectuat o vizită la Kiev, a fost invitat Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin la București care a declarat că în noua lege a educației din Ucraina, “minoritățile din Uniunea Europeană beneficiază de un cadru special”.

În luna decembrie a anului trecut a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii minorităţilor româneşti din Ucraina, cu care s-a discutat în profunzime subiectele contencioase ale legii.

In urma demersurilor diplomatice ale României susținute de organismele europene, Guvernul ucrainean a anunţat amânarea punerii în aplicare a legii până în anul 2023, decizie care trebuie aprobată de către Rada Supremă.

Personal, am solicitat mai multă atenție pentru comunitățile de români din toate zonele și am exemplificat cu felul în care s-a început o colaborare între județul Tulcea și Raionul Ismail unde s-a încheiat deja un protocol de înfrățire și se pot dezvolta  proiecte transfrontaliere în partenereiat, cu finanțare Europeană. Sunt elemente concrete de cooperare, benefice pentru ambele părți care s-ar putea realiza  și la nivelul altor județe din România/raioane din Ucraina.

După vizita Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero și a Ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, în Ucraina, la  începutul lunii martie, se conturează o întâlnire la nivel parlamentar”  a concluzionat deputatul social democrat, Mirela Furtună la finalul dialogului telefonic.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com