Click pentru a te abona

Demersuri pentru obținerea unor derogări din partea UE pentru stoparea exportului de bușteni și lemn rotund în spațiul comunitar

290 Shares

Ținând cont de faptul că situatia fondului silvic din România este absolut îngrijorătoare deoarece foarte multe păduri sunt tăiate ilegal, acesta nefiind în fapt un fenomen nou, ci doar rezultatul unui cadru legislativ precar și a unei complicități între autorități și entitățile care exploatează lemnul, am adresat câteva întrebări Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrului Costel Alexe:

*Când estimati că va deveni operațional programul SUMAL?

*Care este cantitatea de bușteni (cu sau fără coajă) și de lemn rotund exportată de România (în MC) în state terțe extracomunitare și comunitare în fiecare dintre ultimii 5 ani?

*Care este cantitatea de cherestea exportată din România, în mc, în ultimii 5 ani, separat, pentru spatiul extracomunitar și cel comunitar?

*Care este mărimea, în ha, a parcelelor de pădure ( parchetelor) exploatabile din ariile naturale protejate?

*Aveti în vedere demararea procedurilor necesare pentru obținerea unei derogări, în baza art.36 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, pentru exportul de bușteni și lemn rotund în cadrul Uniunii Europene? Menționez că o astfel de derogare poate fi justificată de protejarea fondului silvic și asigurarea cantității de masă Iemnoasă necesară pe plan intern. Puteți folosi și jurisprudența Curțiii de Justiție a Uniunii Europene, respectiv cazurile C2/90 Comisia vs Belgia și 0203/96 Chemische Afvaistoffen Dusseldorp BV vs Raad van State- Olanda.

Reamintesc faptul că în ultimii ani la presiunea activiștilor de mediu și a opiniei publice, autoritățile centrale au ameliorat cadrul legislativ și au adoptat o serie de măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale de păduri și putem exemplifica aici cu implementarea proiectului denumit „radarul pădurilor” sau demararea operaționalizării proiectului „SUMAL”.

Știm cu toții că nu doar lemnul ilegal reprezintă o problemă în România ci și lemnul exploatat legal, declasat apoi pentru a fi vândut ca lemn de foc în afara granițelor țării.

Este cât se poate de evident că măsurile pentru protejarea fondului silvic trebuie să fie mult mai clare, mai concrete, iar una dintre variante este și aceea prin care s-ar interzice exportul lemnului neprelucrat sau măcar a buștenilor și a lemnului rotund.

Această măsură este justificată și de faptul că România importă masă lemnoasă.

În ședința Camerei Deputaților din data de 23 Aprilie a.c., a fost adoptat Proiectul de Lege privind gospodărirea durabilă a pădurilor din țara noastră prin care a și fost interzis exportul de bușteni și de lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 Ianuarie 2021, în spațiul extracomunitar.

Reamintesc faptul că forma inițială a proiectului de lege prevedea interzicerea comercializării buștenilor și a lemnului rotund atât în spațiul extracomunitar cât și în cel comunitar, prevedere care intra în contradicție cu politicile și acțiunile interne ale Uniunii Europene cu privire la libera circulație a mărfurilor (cf. TFUE precum și a Regulamentului 955/2010). În cadrul dezbaterilor parlamentare mai mulți colegi au atras atenția că proiectul este un pas în direcția bună dar că acest lucru nu este suficient pentru că, majoritatea exporturilor de masă lemnoasă, înclusiv a buștenilor și a lemnului rotund se face către statele membre ale Uniunii Europene.

Deputat PSD Simion Lucian Eduard

290 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com