Click pentru a te abona

Delegație a Comisiei pentru relații internaționale și emigranți a Parlamentului muntenegrean în vizită de lucru în România

0 Shares

Timp de două zile, (23-24 aprilie,) o delegație a Comisiei pentru relații internaționale și emigranți a Parlamentului muntenegrean are întrevederi cu membrii Comisiei pentru politică externă și a celei pentru afaceri europene pentru dezbateri privind aderarea din 2025 la Uniunea Europeană și etapele pe care trebuie să le parcurgă această țară în perioada pre-aderare. Din delegație fac parte: Andrija Nikolić, președintele comisiei, Nada Drobnjak, Miloš Nikolić, Vanja Čabarkapa, membri, respectiv consilier al comisiei. Deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților ne-a declarat că dialogul a fost bine structurat:

“Cooperarea parlamentară contribuie în mod deosebit la susținerea și aprofundarea  relațiilor dintre țările noastre de aceea i-am asigurat pe oaspeții noștri că Parlamentul României va sprijini Muntenegru în parcursul european (îndeplinirea criteriilor de aderare) și poate acorda expertiză părții muntenegrene, la nivel de experți pentru diverse capitole  precum și pentru gestionarea eficientă a fondurilor de pre-aderare. Trebuie să subliniem faptul că Muntenegru este în prezent un pol de stabilitate în regiunea balcanică, statut ce trebuie păstrat în continuare, fiind statul cel mai avansat în parcursul european.

Reamintesc faptul că ]n toamna anului trecut a avut loc vizita oficială  în Muntenegru a ministrului Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, în cadrul căreia au fost întâlniri cu omologul muntenegrean, Srdan Darmanovic, prim-ministrul  Dusko Markovic, președintele Filip Vujanovic, președintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajovic, precum și cu ministrul Apărării, Pedrag Boskovic. Cu acest prilej a fost semnat un Plan de Acţiune în vederea completării  MoU de cooperare între cele două ministere de externe privind susţinerea  acordată de România pentru aderarea  europeană a Muntenegru.

Profitând de prezența doamnei președinte a Comisiei pentru egalitate de gen din Parlamentul muntenegrean, în alocuțiunea mea am abordat acest subiect și am subliniat faptul că România militează pentru egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi iar legea  pentru prevenirea și combaterea violentei în familie  a trecut de curând de Senat, cu un vot favorabil, urmând să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților. Le-am detaliat cutumele conform cărora violența domestică nu se mai reduce, potrivit noului proiect, la  violență fizică, se referă și la cea psihologică, economică sau socială și am întrebat cum au abordat ei această temă de interes general care preocupă în mod deosebit Uniunea Europeană.

Oaspeții noștri ne-au spus că Muntenegru a ratificat Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în fapt primul tratat internațional care conține o definiție a genului care conferă  femeilor și bărbaților  roluri si comportamente specifice. Oficialii muntenegreni ne – au spus că au adoptat o lege în acest sens. Referitor la relațiile economice bilaterale  membrii delegației au semnalat posibilitățile de dezvoltare a relațiilor în domeniul turismului ca urmare a unei dinamici pozitive privind numărul de turiști români care vizitează anual Muntenegru.

Comisia Europeană a anunțat „șase inițiative emblematice“ („flagship initiatives“) reprezentând acțiunile specifice pe care UE le va adopta în următorii ani pentru a sprijini eforturile de transformare a Balcanilor de Vest în domenii de interes reciproc. Acestea vizează aspecte precum: consolidarea statului de drept; cooperarea în materie de securitate și migrație; extinderea uniunii energetice europene pentru a cuprinde și Balcanii de Vest; reducerea tarifelor de roaming și dezvoltarea rețelelor de comunicații în bandă largă în regiune; reconcilierea; relațiile de bună vecinătate” a precizat în final secretarul Comisiei pentru politică externă, deputatul Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com