Click pentru a te abona

Dejun regal cu file de calcan à la Vénitienne și raci Madeira la inaugurarea primului mare pod peste Dunăre de către MS Carol I Rege al României

697 Shares

autor Geta Negrișanu

* Regele Carol I, un om al datoriei şi al activităţii zilnice în folosul ţării, era îndrăgostit de frumuseţile patriei sale şi mai ales de Dunăre, astfel încât, în fiecare an, timp de 10 zile se afla în călătorie pe bătrânul fluviu, cu iahtul regal „Ştefan cel Mare”, însoţit de regina Elisabeta, familia princiară şi copiii acestora, ca şi de doctorul Grigore Antipa, pe care îl admira şi îl preţuia pentru priceperea şi pasiunea cu care organizase Pescăriile Statului şi pentru întreaga sa activitate de cercetare în domeniul zoologiei.

Mesele festive se organizau şi cu prilejul punerii unor pietre de temelie sau inaugurări. De exemplu, Carol I s-a aflat la Constanţa în data de 18/30 octombrie 1879, prilej cu care a vizitat şi oraşul Tulcea, asistând la punerea pietrei de temelie a monumentului Independenţei. Un moment deosebit l-a reprezentat inaugurarea podului de la Cernavodă, operă a inginerului Anghel Saligny. Podul a fost inaugurat la 14/26 septembrie 1895, în cadrul unor mari festivităţi la care a participat şi regele Carol I. Ceremonia a fost una fastuoasă.

În cadrul ceremoniei, cu discursuri şi urale din partea asistenţei, regele a fost cel care a pus ultimul nit, unul de argint, al podului ce urma să-i poarte numele. A urmat zidirea documentului inaugurării şi s-a celebrat serviciul religios, după care trenul de încercare, format din cincisprezece locomotive, a trecut pe pod cu o viteza de 60 km/h. A fost urmat de un al doilea tren, rezervat „oaspeţilor”, cu o viteză de 80 km/h. La data aceea, podul peste Dunăre era cel mai lung pod din Europa continentală.

Ceremonia s-a încheiat cu un dejun la care meniul servit a fost unul impresionant, alcătuit din: file de vită cu garnitură, file de calcan à la Vénitienne, raţă și curcan fript, raci Madeira,hors d’oeuvre, caviar, supă de pasăre, buşeuri à la Reine, somon à la Regence, file de viţel à la Royale, prepeliţă chaud‑froid, punch à la Romaine, sparanghel cu sos olandez, îngheţată, prăjitură à la Princesse, brânzeturi, fructe. Vinurile servite au fost: sherry, vin Clos de Vougeot, vin alb Sauterne Château, şampanie Mouton Rothschild, Pommery.

Pe lângă faptul că felurile de mâncare servite cu acest prilej au fost din abundenţă şi dintre cele mai rafinate, şi grafica meniului a fost de excepţie, purtând semnătura lui Mützner . Pe meniu apare cifrul regelui Carol I, surmontat de coroana regală, Dunărea şi câteva imagini ale podului nou inaugurat, încadrate de un decor floral.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com