Click pentru a te abona

Declaraţiile hazardate ale ministrului Costel Alexe, acțiunile haotice, au determinat Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement pentru România. Adică, amenzi de 12.000 euro/zi

260 Shares

Actualul ministru al mediului, pare a fi scos din reclama cu FNI, de la finalul anilor `90: „Dormi liniştit, Guvernul lucrează pentru tine!”

Nu numai că  se contrazice public, dar nici nu doreşte să acţioneze serios pentru rezolvarea tăierilor ilegale din România.

Am citit cu atenţie Avizul motivat al Comisiei Europene cu privire la situaţia tăierilor ilegale, ultimul act procedural înainte de adoptarea procedurii de infringement pentru statul nostru.

Avizul motivat a fost adoptat şi transmis părţii române la data de 2 iulie 2020, ca urmare a răspunsurilor nesatisfăcătoare date de Guvernul României la scrisoarea de punere în întârziere a Comisiei din data de 12 februarie 2020.

Printre motivele invocate de Comisie menţionez:

Exploatarea ilegală a 82,4 milioane de m3 de lemn (20,6 milioane de m3 pe an). Guvernul a contestat aceste cifre, deşi chiar domnul Ministru a declarat într-o conferinţă de presă „datele de acolo (n.n. din raportul Inventarului Naţional Forestier) sunt reale, pot să vă confirm astăzi că ȋn România se taie ȋntr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”. Tot domnul ministru declara: „Probabil că, dacă nu ar fi existat succesul moțiunii de cenzură și înlocuirea Guvernului Dăncilă, și astăzi ministerul ar fi negat existența acestor cifre”, deşi în scrisoarea de răspuns către Comisie neagă veridicitatea acestor date.

Cand sunt reale aceste cifre , cand le-a declarat sau cand le-a contestat in raspunsul catre comisie ?

De asemenea, domnul Ministru a declarat senin că anual peste 1 milion de m3 de material lemnos nu au avize de transport, dar în comunicarea oficială cu Comisia minimalizează fenomenul tăierilor ilegale, este absolut halucinant.

Cadrul legislativ din România este neconform cu Directivele europene în materie: amenzile sunt prea mici, procedurile sunt greşite, controalele nu sunt efectuate corect, definiţiile sunt incomplete. De data aceasta, Guvernul nu contestă aprecierile Comisiei, dar recunoaşte că nu are un calendar asumat cu privire la revizuirea legislaţiei.

În plus, domnul ministru Alexe declară senin, contrazicând Comisia, că iniţiativa de modificare a Codului Silvic „promovează o legislaţie de temut pentru cei care astăzi comit infracţiuni sau fac tăieri ilegale”, sper că o astfel de declaraţie este trecută în registrul glumelor, având în vedere susţinerile motivate ale Comisiei. Propun să-i lăsăm să doarmă în continuare ca doar nu ei vor plăti amenzile de 120.000 de euro pe zi.

Identificarea de către Comisie a fenomenelor de deteriorare a speciilor, ca urmare a exploatării forestiere din România în mai multe situri Natura 2000, (în unele cazuri, pierderea habitatului se apropie de 50%). Guvernul contestă susţinerile Comisiei şi consideră că, de fapt, suprafaţa forestieră şi habitatele au cunoscut o creştere în ultimii ani, un lucru greu de probat, aşa cum foarte bine motivează Comisia.

Restricţionarea accesului societăţii civile, comunităţilor locale şi ONG-urilor interesate la informaţii despre mediu. Domnul ministru declară că prin modificările aduse Codului silvic informaţiile devin mai transparente, lucru infirmat de constatările Comisiei. Şi în acest caz avem de-a face cu o dedublare, deoarece ministerul recunoaşte în scrisoarea de răspuns transmisă Comisiei că este nevoie de modificarea legislaţiei, pentru a promova un acces mai facil la informaţii referitoare la mediu, dar nu are un calendar asumat de modificare a acesteia.

Este evident că răspunsurile date de minister la scrisoarea Comisiei de punere în întârziere şi declaraţiile hazardate ale ministrului, la care inclusiv Comisia face referire în aviz, au determinat Comisia să urgenteze adoptarea Avizul motivat şi să declanşeze procedura de infringement pentru România, care s-ar traduce în amenzi de 120.000 de euro pe zi.

Merită menţionat că in urma amendarii legislatiei prin care am introdus interdictia de export bustean in spatiul extracomunitar pentru o perioada de 10 ani, la începutul lunii mai, am adresat o întrebare ministrului mediului referitoare la oportunitatea demarării procedurilor necesare pe lângă Comisie pentru a interzice exportul de lemn neprelucrat în statele membre UE . Domnul Ministru a răspuns că nu consideră necesară măsura, deşi ştia deja de problemele identificate şi de Comisie.

În concluzie, dormiţi liniştiţi, ministrul mediului lucrează, dar în niciun caz pentru protejarea pădurilor!

Deputat Lucian Eduard Simion

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com