Click pentru a te abona

Declarație politică: USD a respins prin vot prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere (Gudu Vasile, deputat PDL)

0 Shares

Gudu-Vasile

În ședința din 8 aprilie a.c., plenul Camerei Deputaților, camera decizională a dezbătut și respins prin vot proiectul de lege 152/2013 referitor la prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere. Senatul, în calitate de primă cameră sesizată a adoptat proiectul de lege în ședința din 14 mai. La Senat, acest proiect de lege a trecut peste capul PSD pentru că acolo UDMR a votat pentru adoptarea acestui proiect. Între timp, UDMR a intrat la guvernare și a schimbat votul la Cameră, votând împotrivă.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare efectuarea gratuită a formalităților prevăzute de Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr 7/1996, republicată, în cazul primei înregistrări a terenurilor agricole și a celor forestiere situate în extravilanul localităților, dobândite prin titlurile de proprietate emise potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991.

Deasemenea, proiectul de lege preconiza ca efectuarea acestor formalități să fie finanțate de la bugetul de stat, iar onorariile experților cadastrali să fie suportate din fonduri europene, din structura exercițiului bugetar 2014 – 2020, pentru terenurile agricole și forestiere din mediul urban din fonduri obținute prin parteneriate public – private în limita sumei de de 400 lei/proprietate.

Având în vedere finalizarea cadastrului național agricol, element esențial al dezvoltării economiei rurale, precum și imposibilitatea desfășurării unor activități agricole în condiții eficiente și rentabile, se impunea ca prin adoptarea acestui proiect de lege statul român să intervină în restabilirea echilibrului dreptului fundamental la proprietate.

Actuala guvernare nu cunoaște faptul că în domeniul agricol extravilan costurile generate de lucrările cadastrale sunt uneori mai mari decât valoarea de tranzacționare a terenurilor respective. În ceea ce privește taxele generate de prima intabulare, acestea au fost exceptate prin ordinul ministrului administrației și internelor nr.32/2009.

Dacă majoritatea USD ar fi votat acest proiect de lege, ar fi făcut un gest reparatoriu fată de persoanele care s-au aflat în situația în care statul a colectivizat/expropriat aceste bunuri. Acest proiect de lege prevedea ca înscrierea în cartea funciară să fie strict apanajul statului român, sumele plătite în vederea deschiderii cărților funciare să fie acordate cu titlu de despăgubire alături de emiterea titlului de proprietate de către autoritățile locale.

În acest sens, există o justificare logică a alocării sumelor respective experților cadastrali, în secopul efectuării activității cadastrale, deoarece cuantumul actual al acestor sume este departe de a acoperi necesitățile cu care se confruntă aceștia.

Prin respingerea acestui proiect de lege, guvernarea USD a dat o lovitură tuturor proprietarilor de terenuri din România, într-un an electoral, chiar în preajma alegerilor europarlamentare.

Rămâne de văzut care va fi reacția alegătorilor având în vedere faptul că bazinul electoral fidel al PSD se află în mediul rural. Probabil că până în ziua alegerilor europarlamentare din 25 mai, guvernarea USD va mai emite o altă “electorată” care să abată atenția de la prejudiciul adus proprietarilor de terenuri agricole și forestiere.

Vasile Gudu,

Deputat PDL, Tulcea

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com