Click pentru a te abona

De Ziua Universală a Iei, Sânzienele ne spun Povestea Iei Românești, a tradițiilor și obiceiurilor străbune țesute cu dragoste și dăruire în istoria devenirii noastre

339 Shares

Noaptea Sânzienelor este, iată, un bun prilej de a face cunoscută în toată lumea o frumoasă tradiție românească, alături de piesa principală a portului nostru tradițional. Ziua Universală a Iei este serbată, pentru prima dată, pe 6 continente, în 44 de țări, 98 de localități, și generează peste 100 de evenimente.
“Ia, cămașa de sărbătoare a femeilor, este haina noastra tradițională, este piesa de vestimentatie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuția nenumăratelor generații de femei. Este marca noastră identitară, care ne etalează cu toata demnitatea în rândul popoarelor lumiiRegina Maria a României, dar şi Maria Tănase sau Smaranda Brăescu au fost printre primele personalităţi care au dus ia peste graniţele ţării.

Ziua Universală a Iei este serbată, pentru prima dată, pe 6 continente, în 44 de țări, 98 de localități, și generează peste 100 de evenimente. Pictura lui Matisse”La blouse Roumaine” l-a inspirat pe Yves Saint Laurent”ne spune deputatul Mirela Furtună într-un interviu despre valorile tradiționale ale poporului român.

“Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele, când a fost instituită, în 2013, şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, după cum bine știți. Satul românesc păstrează multe dintre tradițiile acestei zile cu o simbolistică deosebită.

Ziua de Sânziene nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a promova, pe lângă portul românesc şi tradiţiile, obiceiurile noastre cele vechi. Bunica-mi spunea, Dumnezeu să-i dea odihnă și pace acolo în ceruri, că este o legendă despre Sânziene, fetele care în această zi de sărbătoare vin la râu ori la izvor pentru a-şi spăla picioarele şi pentru a coase flori ( de sânziene ) pe cămăşi. Tot legenda spune că floarea galbenă care poartă această denumire este întruchiparea unei fete frumoase, pe nume Sânziana, pe care Sfânta Vineri a transformat-o într-o floare galbenă, cu patru petale încrucişate, reprezentând simbolul sfintei cruci şi îndreptarea celor răi.

La fel ca floarea de sânziene, ia, este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, și are o singură deschizătură în partea de sus. Tehnica cusăturilor iei s-a transmis din generţie în generaţie, motivele fiind stilizate, geometrice sau inspirate din natură. Astăzi, ia noastră tradițională este purtată atât de româncele de pretudindeni, de personalități ale lumii, de actori, de către oameni de cultură și de artă, de politicieni, de oameni din toate domeniile de activitate.

Astăzi sărbătorim sânzienele și cerebrăm Ia noastră românească cu credința că vom rămâne un popor unit, ales de Dumnezeu să aducă echilibru și armonie oriunde în lume. Mă bucur întotdeauna de această zi și vă îndemn pe toți să credeți în puterile magice ale simbolurilor noastre populare. Ei, bunicii, strabunicii noștri știau să treacă de toate relele, de toate supărările și necazurile pentru a-și crește copii în liniște, pace și aveau convingerea că ei, copiii, nepoții nu vor uita lucrurile de căpătâi.

Vreau să vă urez toate cele bune dar întâi de toate sănătate, pentru voi și pentru toți cei pe care-i iubiți și nu uitați să purtați ia cu mândria și bucuria cu care a fost purtată generații după generații” a mai precizat deputatul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com