Click pentru a te abona

De Ziua Universală a Iei românești, Sânzienele ne ajută să nu ne uităm menirea. Povestea iei.

Cea mai importantă piesă a costumului popular românesc a fost scoasă mereu din lada de zeste a străbunicii pentru a intra în atenţia reginelor României, a pictorilor şi fotografilor, a designerilor celebrii ai lumii.

Regina Maria a României, dar şi Maria Tănase sau Smaranda Brăescu au fost printre primele personalităţi care au dus ia peste graniţele ţării.

 

La fel ca floarea de sânziene, ia, este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, și are o singură deschizătură în partea de sus. Tehnica cusăturilor iei s-a transmis din generţie în generaţie, motivele fiind stilizate, geometrice sau inspirate din natură. Astăzi, ia noastră tradițională este purtată atât de româncele de pretudindeni, de personalități ale lumii, de actori, de către oameni de cultură și de artă, de politicieni, de oameni din toate domeniile de activitate.

Astăzi sărbătorim sânzienele și cerebrăm ia noastră românească cu credința că vom rămâne un popor unit, ales de Dumnezeu să aducă echilibru și armonie oriunde în lume. Mă bucur întotdeauna de această zi și vă îndemn pe toți să credeți în puterile magice ale simbolurilor noastre populare. Ei, bunicii, strabunicii noștri știau să treacă de toate relele pentru a-și crește copii în liniște, pace și aveau convingerea că ei, copiii, nepoții nu vor uita lucrurile de căpătâi.

Vreau să vă urez toate cele bune dar întâi de toate sănătate, pentru voi și pentru toți cei pe care-i iubiți și nu uitați să purtați ia cu mândria și bucuria cu care a fost purtată generații după generații” a mai precizat Mirela Furtună în cadrul unui dialog matinal.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com