Click pentru a te abona

Cum readucem siturile arheologice de importanță și notorietate națională și internațională, în zona de interes științific, cultural, educativ dar și turistic

0 Shares

“În condițiile în care județul Tulcea are pe teritoriul său un important număr de situri arheologice de importanță și notorietate națională și internațională, cetăți și monumente istorice care nu figurează în inventarul centralizat al bunurilor care fac parte din domeniul public al Statului, motiv pentru care, nici unul dintre aceste obiecteve care suscită interes științific, cultural, educativ dar și turistic, nu poate căpăta în mod legal un administrator” ne-a declarat deputatul social democrat, Simion Lucian Eduard, după ce a adresat două întrebări Ministerului Finanțelor.

“Pentru buna gestionare a monumentelor istorice pe termen mediu și lung, dată fiind atât natura lor specială cât și a categoriilor specializate ale lucrărilor ce se cer a fi făcute și mă refer la cercetare, documentare, conservare, restaurare, este de preferat ca administratorul să fie o instituție publică specializată (muzeu, institut de cercetare) sau administrație publică centrală/locală.

Având în vedere faptul că lista obiectivelor de acest fel de pe teritoriul județului Tulcea este foarte bogată dar marea majoritate nu au fost cercetate decât parțial, într-o mică măsură sau deloc, m-am adresat Ministerului Finanțelor Publice, domnului Ministru Ionuț Mișa. cu două întrebări, după cum urmează:

  1. Care este procedura necesar a fi urmată pentru înscrierea acestor situri în inventarul centralizat al bunurilor care fac parte din domeniul public al Statului, care sunt instituțiile abilitate și responsabile să rezolve această situație (?!)
  2. Care credeti c-ar putea fi termenul rezonabil de soluționare a acestei stări de fapt, astfel încât siturile menționate să fie înscrise în inventarul centralizat al obiectivelor, bunurilor de interes public înainte de a fi distruse în totalitate ?

Reamintesc faptul că în județul Tulcea vorbim despre situri arheologice deosebit de importante și voi numi aici doar câteva dintre ele: Argamum, Aegyssus, Arrubium, Beroe, Dinogeția, Ibida, Halmyris, Noviodunum, Salsovia, Troesmis, cetatea medievală de la Enisala, insula Bisericuța și lista poate continua.

Personal cred că este datoria noastră să nu tratăm cu superficialitate astfel de subiecte pentru că, de fapt, este vorba despre istoria noastră milenară și nu putem lăsa la voia întâmplării niste obiective care ar putea deschide perspective noi din toate punctele de vedere pentru această zonă” a conchis deputatul tulcean într-o declarație de presă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com