Click pentru a te abona

Creştinii ortodocşi de rit și de stil vechi, sărbătoresc Anul Nou. Aceste sărbători întrunesc tradiţiile laice şi pe cele creştin-ortodoxe.

974 Shares

Urez tuturor creștinilor ortodocși de rit și stil vechi, sănătate, bucurie și un an nou cu vești foarte bune, cu belșug și împlinire, cu mai multă speranță și încredere. La mulți și frumoși ani!

Anul Nou pe rit vechi întruneşte tradiţiile laice şi pe cele creştin-ortodoxe. Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

Anul Nou pe rit vechi este sărbătorit şi de ruşii-lipoveni, de ucrainenii din județul Tulcea și din Delta Dunării, sunt oameni deosebit de credincioși, sunt muncitori și păstrează cu sfințenie tradițiile străvechi pline de culoarea costumelor, a bucatelor desăvârșite, a cântecelor și dansurilor care nu te lasă să stai pe scaun.

Respect seriozitatea și felul în care membrii acestor comunități entice înțeleg să viețuiască în pace și armonie deplină cu toate celelate minorități entice din nordul Dobrogei, multe la număr, dar și cu românii majoritari. Cu adevărat un exemblu de conviețuire demn de salutat cu prețuire și respect.

Există credinţa că primul venit cu semănatul poate influenţa viitorul gospodăriei. Sunt primiţi primii mai ales băieţii care colindă pentru sănătate și belşug peste tot. Primele boabe erau adunate şi folosite în caz de nevoie (se tămâiau animalele în caz de boală, dar şi oborul sau casa în momente de  cumpănă).   După Anul Nou până la Bobotează, creştinii de rit vechi curăţă casa, deoarece se crede că se vor naşte viţeii cu stea în frunte (lesenchii tileatca).

Urez tuturor creștinilor ortodocși de rit și stil vechi, sănătate, bucurie și un an nou cu vești foarte bune, cu belșug și împlinire, cu mai multă speranță și încredere.

La mulți și frumoși ani!

Vasile Gudu, Deputat PNL

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com